dilluns, 15 d’octubre del 2012

#canal21 #elgrandebate #independència #referèndum #Escòcia i petroli al #Maestat

Dissabte a Tele 5, una setmana mes va haver debat sobre la independència de Catalunya. En aquest debat van posar un video de Canal 21 Ebre en el qual uns xiquets i xiquetes parlaven sobre la independència. Ho van presentar com un exemple del sistema educatiu català. Un video manipulador, generalitzador, fora de context. Sabien perfectament que allò no era un reflex d'una aula si no un programa sobre crios fet per un canal de televisió privat. Saben perfectament, els del Gran Debate i alguns tertulians, com Albert Rivera, que l'educació a Catalunya no persegueix el castellà, que a Catalunya català i castellà conviuen, que el soroll ve de fora i ells ajuden a amplificar-lo.

La gent de Canal 21 va retirar el video i avui han publicat una nota explicant de què va el programa, el context del video, i per què ha estat retirat. Jo no sé han fet bé o malament retirant-lo. Diuen que és per protegir els menors que hi surten, encara que qui l'ha utilitzat és qui realment pot fer-los mal i no el video penjat que se sap perfectament en quin context es mou.

Per cert, mentre Madrid no vol sentir a parlar d'independència, Londres es posa d'acord amb Edimburg per celebrar el referèndum a Escòcia. De fet avui han signat un acord el primer ministre del Regne Unit i el primer ministre escocès per permetre que Escòcia pugui convocar un referèndum sobre la independència. No és que els escocesos puguin fer la consulta, és que Londres accedeix a permetre-ho. Igualet, igualet que entre Catalunya i Espanya. El titular ho diu clar. David Cameron diu que no pot "mantenir un poble dins del Regne Unit contra la seva voluntat".

I acabo amb un tema preocupant. Avui escoltava a la ràdio que a la província de Lleida l'empresa Montero Energy vol fer prospeccions per veure si s'hi pot extreure petroli i gas. Fa poc llegia que la mateixa empresa té també diversos projectes de prospecció a la zona del nord de Castelló, al Maestrat. La promesa de llocs de treball no pot amagar la preocupació per la seva tècnica de prospecció, el fracking, amb una contaminació potencial preocupant i un alt consum d'aigua. No em puc imaginar una zona tan bella com el Maestrat destruïda per les ànsies de negoci privat.