dijous, 28 de juliol del 2011

Sarsueles de la #sgae? #crisi

Avui a Público Ignacio Escolar escriu un article on mostra com, legalment, des de la pròpia SGAE es fan usos moralment reprovables dels drets d'autor. És el cas de sarsueles, com la Revoltosa, quins drets patrimonials s'han exhaurit i és al domini públic (70 anys després de mort l'autor) però, que per interpretar-la cal passar per la SGAE, millor dit, per l'Instituto Complutense de Ciencias Musicales (ICCMU), participat per aquesta entitat de gestió. Les sarsueles en poder de l'SGAE per accedir a les partitures es fa a través de l'ICCMU, i des de l'ICCMU s'han fet versions més recents d'aquestes, malgrat que, com explica l'article, els canvis respecte l'original són mínims. Malgrat ser mínims, els canvis ja permeten registrar l'obra derivada i gaudir de 25 anys de drets. Si tothom té dret de fer una obra derivada d'una obra en el domini públic la SGAE hauria d'estar obligada a posar a disposició de tothom les obres a les quals ara, segons la notícia, només pot accedir l'ICCMU.

El govern espanyol, malgrat tenir moltes competències transferides a les autonomies, actua amb elles com si no fos així. Només així s'explica que vulgui controlar l'endeutament, que exigeixi tornar els diners avançats  de més durant els darrers anys i no vulgui donar els diners de fons de competitivitat aquest any, en aquest cas particular, a Catalunya. Si Catalunya ha d'exercir les competències en educació i salut, per exemple, l'esforç econòmic de la Generalitat s'ha de tenir en compte. I el govern espanyol, a més, hauria de replantejar-se si no és a Madrid on s'han de retallar coses.

Mentrestant, per aconseguir diners, a més d'emetre deute, la Generalitat ven patrimoni. 28 edificis públics a la venda per obtenir 550 milions d'euros. Entre ells, l'Hospital de Tortosa i altres hospitals de l'ICS. Una espècie d'hipoteca, si es fa el que havien explicat, pagant un lloguer amb opció de compra. És com demanar una hipoteca a llarg termini, anar-la tornant i decidir en algun moment tornar-ho tot de cop. Hi ha qui veu en això una operació més a favor d'entitats financeres. No ho sé. Però, no fa gaire gràcia la venda massiva de patrimoni.



Creative Commons License + GNU FDL