dilluns, 11 de juliol del 2011

#crisi El conseller Mena i l'#atur, el deute d'#Itàlia i les taxacions de vivendes

Aquest matí al·lucinava amb el missatge del conseller d'Empresa i Ocupació,  Francesc Xavier Mena, sobre el futur de les persones aturades. En una entrevista al diari ARA, afirma que més de la meitat de les persones a l'atur no trobaran mai feina. Hi ha partits que ja li han demanat la dimissió o que han demanat el cessament al president de la Generalitat. Sobta que un conseller del govern faci declaracions tan catastrofistes. Per una banda insten la població a esforçar-se més, a ser optimista, i per l'altra ens trobem amb missatges que presenten un futur negre per a qui es trobi a l'atur. És inadmissible.

El deute italià és notícia. La situació d'Itàlia preocupa Europa, sumant-se a la preocupació per Grècia, Portugal o, per què no dir-ho, Espanya. Un article de Público descriu molt bé en el seu titular què passa. Europa, la Unió Europea, que de menuts ens venien com el contrapoder enfront dels EUA, no té força. Els especuladors estan fent mal a l'economia dels països europeus i Europa no hi fa, o no hi pot fer res. Les agències de qualificació de deute fan tremolar l'economia europea. És el cas d'Espanya, quina prima de deute s'ha disparat avui a causa del segon rescat de Grècia i els dubtes sobre el deute d'Itàlia.

Llegeixo una notícia indignant i de la qual ja fa temps que se'n parla. Diverses organitzacions denuncien que les societats de taxació taxen a l'alça les vivendes de promotores immobiliàries i a la baixa les de particulars, afavorint el negoci de la banca. Les crítiques que des de fa temps se senten diuen que quan la banca participa en societats de taxació, quan la banca necessita vendre el seu estoc de vivenda, les taxadores no perjudicaran la banca per establir el valor de venda dels seus immobles. Si això es criticava abans de la crisi, perquè els pisos es valoraven de forma exagerada i així es donaven hipoteques que permetien comprar una vivenda, un cotxe i anar-se'n de vacances, ara es critica que es continua fent però, només amb les vivendes quina venda afavoreix la banca. Si es confirma aquesta sensació estaríem davant d'una situació de competència deslleial? Si es confirma això, hi hauria entitats que continuarien arriscant amb les hipoteques com abans de la crisi?

I un article colpidor de la BBC via Menéame. La situació de fam i de sequera a Somàlia fa que hi hagi mares que abandonen els seus fills acabats de néixer pels camins per poder sobreviure i poder alimentar els seus altres fills. Se t'encongeix el cor quan llegeixes coses així.

Creative Commons License + GNU FDL