dimecres, 6 de juliol del 2011

#crisi Les qualificacions de deute i el #català a #Europa

Avui s'ha parlat de les primes de risc d'entitats bancàries i de països a causa de les requalificacions de les diferènts agències, les agències per orientar els especuladors. La prima de risc espanyola ha pujat després de l'avís ahir del risc de Portugal. L'agència Fitch ha baixat la qualificació del risc de diferents entitats espanyoles per les perspectives econòmiques del país. El president de la Comissió Europea, Durao Barroso, ha acusat Moody's de fer crèixer l'especulació als mercats. Però, tot plegat sembla més aviat un teatre perquè no s'ha fet cap pas ferm per eliminar els atacs dels predadors del mercat d'inversions sobre l'economia i la supervivència d'un país.

Avui també, el Parlament Europeu ha aprovat una directiva que obliga a etiquetar els productes almenys en una llengua oficial europea. Com que el català no n'és d'oficial, el govern espanyol té a la mà l'arma per evitar que es pugui obligar a etiquetar només en català. Algunes empreses etiqueten en català, com Eroski que etiqueta en castellà, català, euskera i galleg però, la gran majoria del castellà no passen. A veure quan Andorra entra a la Unió Europea i la nostra llengua s'hi pot utilitzar ja amb normalitat.

I acabo. Aquest migdia han començat els "San Fermíns". Dies d'extrema bogeria, dies d'encierros. No em deixa de sorprendre veure el dia del "chupinazo" tanta gent omplint la plaça de l'ajuntament de Pamplona, tan beguda al migdia i ruixant amb vi qualsevol persona, amb l'excusa que així és la festa. I les televisions pintant-ho com una cosa del més normal del món. Serà que em faig gran...

Creative Commons License + GNU FDL