divendres, 29 de juliol del 2011

Eleccions el #20N a Espanya, #crisi, #CuernoDeAfrica

Ja tenim tema del dia. Zapatero convoca eleccions generals per al 20 de novembre. Feia temps, segons els experts, que hauria d'haver-les convocat. També opinava així interessadament l'oposició. També ho penso jo, perquè Zapatero ha estat un fracàs de president negant la crisi, acceptant-la quan no va tenir més remei, venent-nos brots verds, i ara fent malabarismes per continuar, com sempre, acontentant tothom i no acontentant ningú a la vegada. El problema és que tot apunta que guanyarà el PP, un partit que de programa contra la crisi no sembla que en tingui i que, en qualsevol cas, agrana més a favor de retallar drets que no pas de reforçar-los.

Quant a la data, no sé si és casualitat o intencionat que el dia que alguns commemoren la mort de Franco a Zapatero convoqui les eleccions que el PSOE perdrà, molt probablement a favor del PP.

L'oportunitat de la data potser és, com apunten alguns, al fet que el baròmetre del CIS amb Rubalcaba de candidat ha fet que el PSOE hagi retallat distància respecte el PP en intenció de vot. Arsenio Escolar en parla avui en un article en el qual comenta del baròmetre que, mentre els partits polítics espanyols estan anant cap a la dreta amb les seves propostes i les seves polítiques, la ciutadania es considera més aviat d'esquerres. Malgrat considerar-se d'esquerres la ciutadania vota dretes o esquerres, i si no ja veurem qui guanya les eleccions, o mirem com va quedar el mapa d'Espanya després de les municipals.

Coincidint amb la data trobo que circula per la xarxa un manifest del PSC, "Units X Canvi", beneït per la direcció del PSC, entre ells per Miquel Iceta. El manifest em sembla més del mateix. Declaracions ambigües, que permeten interpretar que el PSC vol continuar amb el PSOE de la mà. Res de nou, per molt que es vengui al contrari. Si la davallada electoral del PSC ha estat per anar massa de la mà del PSOE -que no ho puc demostrar- això evidenciaria que no han entès res o que no han volgut entendre res. Ja s'ho faran.

Per cert, la crisi no ens deixa i les agències de qualificació de deute continuen fent la guitza. Moody's amenaça en rebaixar la qualificació d'Espanya. No cal dir res més.

Amposta ja ha presentat el programa de Festes Majors, que com cada any dóna gran importància als bous. 35 actes taurins amb uns 80.000 euros de pressupost. Excessiu però, com diu la sarsuela, "pan y toros".

Deixo per acabar un enllaç a l'apunt de l'Alba Padró al bloc "Som la llet" sobre la greu situació de fam a la Banya d'Àfrica. Per pensar-hi. I per actuar.


Creative Commons License + GNU FDL