dimarts, 12 de juliol del 2011

#crisi Els predadors del deute

Una altra jornada dolenta per al deute públic espanyol, amb una qualificació molt negativa arran dels problemes relacionats amb el segon rescat de Grècia, la situació d'Itàlia i la feblesa d'Espanya. Els líders europeus volen emprendre accions per evitar la voracitat dels predadors, dels especuladors que ofeguen els països més febles. Zapatero culpava Alemanya per haver demanat la participació privada en el segon rescat de Grècia. Avui mateix l'agència Moody's ha qualificat el deute d'Irlanda com bo escombraria.

És evident que la gran Europa no és tan gran, i que els seus polítics no han estat capaços d'anticipar-se a la situació econòmica actual, ni són capaços d'actuar de forma prou ràpida i contundent com per aturar la voràgine especulativa.

He llegit que el president de la patronal cordobesa diu que els funcionaris no pateixen la crisi i que ja va sent hora que ho facin. Els sindicats s'han mostrat en contra d'aquestes afirmacions. I és que sobta que un directiu d'una patronal, que viu més bé que vol, doni lliçons d'austeritat. A més, com assenyalen els sindicats, parla algú que representa els empresaris però, que no és empresari. Molta cara, diria jo. Coneixeu algun funcionari, algun interí o algun eventual de l'administració pública que no hagi notat la crisi? Coneixeu algun treballador subcontractat per l'administració pública que o hagi notat la crisi? Potser a Andalusia viuen en un altre món.

En el context de la crisi, en ple debat sobre si cal poder entregar la vivenda quan no es pot fer front a la hipoteca, i no continuar endeutat malgrat que el banc o caixa se la quedi, llegeixo que Bankinter ha tret una hipoteca que contempla aquesta situació. En temps de crisi, acabarem veient com les entitats financeres inclouen la dació en el pagament dins de les hipoteques? Serà aquesta una altra forma de treure's de sobre l'estoc de vivendes que tenen actualment?

No entenc una cosa. L'Ajuntament d'Amposta vol ampliar la urbanització Eucaliptus. Una urbanització abandonada durant anys i anys de govern convergent, que encara ara està en obres per urbanitzar-ne els carrers, es vol ampliar. I els costos de mantenir diferents nuclis de població aïllats del nucli urbà? I l'impuls de projectes immobiliaris en temps de crisi, una crisi relacionada de forma important amb el totxo?

Creative Commons License + GNU FDL