dissabte, 21 d’abril del 2012

#Retallades en #educació eclipsades pel #futbol #crisi

Avui es publica al BOE el Reial Decret Llei de retallades en educació. El decret, que entra en vigor demà, estableix l'augment d'hores lectives de mestres i professors, la demora de 10 dies lectius fins cobrir una baixa amb un substitut, el preu de les matrícules universitàries, el temps de dedicació dels professors d'universitat, ... A banda d'augmentar les hores de mestres i professors amb l'ànim de contractar menys gent -i deixar gent a l'atur en conseqüència-, és destacable l'augment de les matrícules universitàries. Un mínim entre un 15% i un 25% hauran de pagar els alumnes en primera matrícula i entre el 90% i el 100% en la quarta. Els màsters oficials es distingeixen entre aquells que habiliten per exercir una activitat professional regulada a Espanya, amb uns criteris de preu de matrícula iguals als de les carreres, i els màsters oficials que no habiliten, en els quals ja d'entrada, en la primera matrícula s'haurà de pagar entre el 40% i el 50% del preu. Algú pot dir que no pot ser que l'estat financiï tant la matrícula i que es castigui més qui repeteix. Però, al darrere d'això hi ha conseqüències. Barreres perquè qui no té recursos, que ara ja tenia problemes per anar a la universitat, tingui menys opcions per poder tenir una carrera.

Però, com que avui es juga el Barça-Madrid, el decret passarà desapercebut. I guanyi qui guanyi, demà es continuarà parlant de futbol. Si guanya el Barça a Catalunya no ens recordarem de com ens tracta Madrid. Som així. I ho saben.

Per anar contracorrent avui fem un concert a Reus, per si no voleu veure futbol. La Lira, a les 21h, al teatre Bartrina.