dilluns, 9 d’abril del 2012

Dilluns de #Pasqua, #retallades en #sanitat i #educació

Dilluns de Pasqua. Des de que vaig començar la carrera, com que havia de marxar cap a Barcelona a estudiar, dilluns de Pasqua per a mi era dia de preparar els pataquets, anar a l'estació de l'Aldea, i aguantar un viatge en un tren saturat de gent. Potser per això, a més que a casa la Pasqua s'ha celebrat sempre diumenge i dilluns, prefereixo més la celebració de diumenge.

I malgrat que és Pasqua hi ha coses que no es poden deixar passar. Les retallades que vol posar en marxa el govern espanyol i, com conseqüència dels pressupostos generals de l'Estat, les que afegirà el govern català. 

El govern de Rajoy retallarà 10.000 milions d'euros en sanitat i en educació. El ministre d'Economia parla de fer pagar per l'accés a la sanitat a les rendes de més de 100.000 euros. A banda de trencar la universalitat del sistema sembla una mesura inútil, bàsicament perquè els rendes altes penso que segurament van a la sanitat privada. El PP desmenteix el ministre i diu que el sistema sanitari ha de seguir sent gratuït. Globus sonda. Emprenya que el govern parli determinar les reformes, que parli de plantejaments. No ho tenien tot tan clar? No van a Europa a explicar què faran?

El govern català diu que haurà de retallar també en sanitat i educació a causa dels 1.800 milions d'euros en ingressos retallats pel govern espanyol als pressupostos. D'una banda emprenya aquesta opció, la de retallar en sanitat i educació davant d'una situació com aquesta, i de l'altra emprenya que als pressupostos de la Generalitat s'haguessin consignat 1.800 milions d'euros en ingressos no assegurats. Perquè d'haver estat segurs ara no estaríem parlant d'això. Imprevisió involuntària o estratègia?

I el ministre d'Hisenta, Cristóbal Montoro, descrit quan va ser nomenat com un ministre poc amic de la descentralització de l'Estat, ara vol revisar competències, fer que les autonomies es dediquin als serveis imprescindibles, entre els quals no hi ha, per al ministre, les televisions autonòmiques o les "ambaixades". El problema no és ja sobre quines competències s'han de retallar, retornar o reestructurar si no que ara governa el PP i, com que una ànima del partit és poc partidària de l'estat autonòmic, tibaran per recentralitzar. Més endavant governaran altres i intentaran estirar la corda en un altre sentit. I aquest problema no se solucionarà mai. El model d'Estat, les competències, l'opció d'independència dels territoris, etc., s'han de parlar i s'han d'acordar però, malauradament és un element de confrontació electoralista.

2 comentaris:

Xavi ha dit...

Iep!!
La retallada és de 10.000 milions, no de 10.000.
espero que hagin anat bé aquestes Pasqües.
Com sempre, gràcies per les infos.

Unknown ha dit...

Gràcies per l'avís, error esmenat! Sí, han anat bé, en família les Pasqües. Descans.