diumenge, 22 d’abril del 2012

25 anys d'estancament #crisi

Dia post Barça-Madrid. Com que ha perdut als mitjans catalans no hi ha èpica de victòria. Avui no veurem un i altre cop les grans jugades de Messi i companyia. Avui l'ànim dels futboleros, dels que posen el partit per davant de tot serà baix. Avui ja es pot parlar de crisi i de les retallades, i amb més mala llet que ahir. En canvi, a Madrid hi ha eufòria, malgrat per una victòria que, malgrat ser d'un gol, alguns titllen d'exhibició. Eufòria per tenir la lliga a tocar, això sí.

Bany de realitat. Llegeixo que si Espanya no aplica altres mesures que no siguin austeritat, per reduir el deute privat, l'estancament de l'economia pot allargar-se 25 anys. Això és molt. De fet, la mateixa font fa referència a una notícia de fa poc relacionada amb les mesures que recomana el FMI per a Espanya: reestructuració del deute privat com ja s'ha fet en altres temps i en altres llocs.

Llegia l'altre dia que ara el govern espanyol podrà imposar el director de RTVE. El Plural -diari parcial, ho sé- diu que Rajoy necessita controlar TVE perquè no hi ha elefant que tapi la que ens ve a sobre. I així ho crec. Si una cosa ha fet millor Zapatero que els anteriors governs d'Aznar ha estat pluralitzar més RTVE. Millorable sí però, més plural ho és. El PP sempre se n'ha queixat. I ara aprofitarà per reformar-la i treure's de sobre els grans del cul, no ho dubto. Ja veurem amb el temps quin rumb pren RTVE. Perquè si s'assembla a Canal 9 o a Telemadrid ja la poden tancar.

Una de les mesures del govern espanyol en matèria de salut que també cal tenir en compte és l'accés al sistema de salut pública per parts dels immigrants sense papers. No tindran accés a la sanitat gratuïta si no paguen impostos a Espanya, amb la qual cosa el sistema sanitari espanyol tanca la porta a un col·lectiu molt desafavorit i, com recorda Gonzalo Fanjul en un article, s'obre la porta a l'augment de problemes de salut en la població, ja que les malalties, algunes importants com la tuberculosi, dels immigrants sense papers poden transmetre's entre la població. De fet, Fanjul també recorda que no són precisament els immigrants sudamericans o africans els que carreguen el sistema de salut si no més aviat els immigrants alemanys, anglesos o francesos.

Demà Sant Jordi. Dia de festa per als polítics, dia de treball per a la resta de gent. Dia per a declaracions inútils dels polítics, dia per a mostres d'afecte amb la parella. Roses i llibres, llibres i roses.