dimarts, 10 d’abril del 2012

La clatellada dels mercats se suma a la clatellada en #educació i #salut #crisi #retallades

Moltes retallades però, la prima de risc continua a l'alça. La confiança que Espanya pugui pagar els seus deutes és baixa. Les receptes de De Guindos i companyia, amb la gran notícia de final de Setmana Santa de retallar 10.000 milions d'euros entre sanitat i educació, són rebudes amb xiulets pels mercats. Ara bé, sembla que estan decidits i ens ho haurem d'empassar, si no trobem una manera de fer-los reconduir la situació.

Diuen que gràcies a les retallades es reduiran les teràpies perquè els malalts de parkinson triguin més a ser dependents. Cas particular però, il·lustratiu. Jordi Perales al seu bloc es planteja per on poden anar els 3.000 milions d'euros que toca retallar d'educació a Catalunya. Augment de la taxa d'alumnes per mestre/professor, augment de les hores lectives,... En resum, més, molta més gent a l'atur. La Generalitat, per una banda es queixa de les retallades imposades per Madrid però, convida a aplicar el pagament per la manutenció en els centres hospitalaris. El portaveu del Govern diu que això ja es fa a Alemanya. És que a Alemanya els treballadors públics ara veuran el seu sou incrementat. També ho vol aplicar això el senyor Homs? Les comparacions són odioses. El fet és que, si t'han d'hospitalitzar, si passa de 24 hores diu Francesc Homs que a Alemanya toca pagar. Toca pagar però, després es tornen els diners o no? Tenim els ingressos que tenen a Alemanya? Som iguals? És just que una persona que ingressa en un centre hospitalari sense voler-ho, hagi de pagar, com un càstig, per l'estada? Li deixaran dur-se els llençols i el menjar de casa? Oi que no? Xiquet, xiquet.

L'FMI diu que el model que hauria de seguir Espanya per sortir de la crisi és la d'Islàndia, a causa que la crisi espanyola està fortament lligada a la construcció. Quitàncies hipotecàries per evitar entrar en un cercle viciós de caiguda d'ingressos, caiguda de consum i el peix que es mossega la cua. ¡De Guindos ¿hay alguien?

I per acabar-ho d'adobar, Esperanza Aguirre treu la cara més centralista del PP -per dir-ho suau- demanant una reforma de les administracions públiques i la recentralització de competències. Rajoy l'ha contradit però, l'ànima centralista del PP existeix i només necessita poder, potser més del que té ara, per fer i desfer a gust.

Canviant de tema, avui s'ha parlat molt del nét dels reis d'Espanya, ferit ahir amb una escopeta. És un crio, 13 anys. Em sap molt greu que un xiquet de 13 anys pateixi, sigui membre de la família reial o no. No entenc que un pare permeti, potser animi, un noi d'aquesta edat per utilitzar armes de foc. De fet, no entenc que la llei ho permeti als 14 anys. La violència als 14, el sexe, el carnet de conduir i el dret de vot als 18. Som hipòcrites com als EUA, encara que en menor mesura. Com deia però, em sap greu allò que li ha passat, encara que sigui de la família reial. I no entendré mai que a la xarxa la gent faci broma d'això.