dimarts, 1 de novembre del 2011

#Grècia tomba Europa #crisi

Avui el primer ministre grec ha anunciat que convocaria un referèndum per aprovar les reformes que condicionen el segon rescat de Grècia i això ha causat un daltabaix a les borses, un daltabaix polític i moltes declaracions. Diuen que ja estava plantejat fa 20 dies però, és inevitable sospitar que avui el ministre de defensa grec hagi canviat tota la cúpula militar del país per prevenir un possible cop d'estat. Cert o no, és inevitable pensar-ho. I és inevitable pensar quines seran les mesures que prendran els diferents governs europeus si el clima social es va crispant més i més.

Alguns, com Rubalcaba i també els líders polítics europeus, deien que convocar un referèndum és negatiu per Grècia. Serà negatiu per als interessos d'Europa, d'Alemanya, de França,... Però, és una acció que el govern grec ja hauria d'haver fet amb el primer rescat. Ara sembla una mica de broma, després de les reformes ja iniciades amb la gran protesta social, voler fer un referèndum. Però, almenys es consultarà la població, com cal en un sistema democràtic. A Espanya ja hem vist que PP i PSOE prefereixen posar-se d'acord, reformar la Constitució i no preguntar, no sigui que la població voti en contra. Molt democràtic tot, sí senyor.

El PP ha penjat el seu programa electoral a Internet. Jo, tingui un programa bo o no tan bo, no votaré PP, ho tinc clar. No oblidem que el partit amic de CiU, a més del PHN, ha posat pals a les rodes a l'Estatut i ha fet batalla política amb la llengua. El PP eliminarà Educació per a la Ciutadania, bàsicament per introduir la seva versió de l'assignatura, una que ensenyi a ser espanyol i constitucionalista. El diari Público destaca això i la privatització de les televisions autonòmiques, entre altres coses. De la mateixa manera es destaca que en molts casos no es concreten mesures. Típic. No concretem, no sigui que se'ns vegin les intencions.

El president de la Diputació de Tarragona diu que si s'eliminen les diputacions el món local es quedarà sense diners. Hi discrepo. Això serà així si s'eliminen les diputacions sense modificar la resta d'administracions. Crear vegueries ben gestionades no hauria de significar perdre diners per als municipis i comarques. Els consells comarcals també podrien gestionar les partides corresponents. O els propis municipis. Faltaria però, que eliminar les diputacions fos una acció dins d'un projecte més ampli de reestructuració de les administracions públiques. No té sentit tenir tantes administracions diferents dins de Catalunya, centres de poder, llocs on van a parar molts cops els polítics que no governen -actualment potser no és el cas-, i al mateix temps reclamar a la ciutadania austeritat i sacrifici.



Creative Commons License + GNU FDL
Help those suffering in the Horn of Africa