dilluns, 21 de novembre del 2011

El dia després #20N

El dia després de la victòria del PP amb majoria absoluta és dia d'anàlisi i de reaccions. Veus del PSC a Twitter que parlen de la necessitat d'un canvi però, un canvi que hauria d'haver-se fet fa temps. Un canvi de plantejaments. Perquè tant de recolzar les males polítiques del govern de Zapatero no els han servit per gaire. No han tingut prou amb perdre el govern de la Generalitat i de fracassar estrepitosament a les municipals. Ja s'ho faran per això, que és el seu problema, no el meu.

A l'Ebre ha fracassat el PSC. El discurs sobre el transvasament -que també ha utilitzat ERC- no se l'ha cregut la gent, o ha pesat molt menys que altres cops. I és que el propi PSC ha estat còmplice de la manca de claredat sobre el tema de l'aigua des de Madrid, i de l'intent de transvasament a Barcelona l'any 2008. A sobre, al seu darrera hi ha una Generalitat més endeutada que mai i un govern del PSOE nefast a qui han recolzat, encara que hagi estat en decisions que afectaven negativament Catalunya.

CiU ara té via lliure per defensar el pacte fiscal, tot i que el PP no està pel tema. Alícia Sánchez Camacho recorda que el PP té majoria absoluta, que CiU no és necessària per governar a Madrid (no anem bé si comencem amb xuleria). Tanmateix, en una primera marxa enrere, com de costum, Duran ja diu que si no s'aconsegueix el pacte fiscal no passa res. Al final sempre passa el mateix i allò que ha servit per recollir vots qui sap si es defensarà amb fermesa o no.

Avui també es parla de com seria el mapa polític si el sistema electoral fos un altre. Uns parlen d'un sistema electoral on les circumscripcions fossin les autonomies. Altres parlen d'un sistema de circumscripció única, on tots els vots valguessin el mateix. Tot i semblar lògic, una circumscripció única, o una circumscripció d'àmbit autonòmic, penalitzarien les zones menys poblades, decidint sempre les zones que ho estan més. I això no acaba de ser just.

Mentrestant, la prima de risc espanyola continua a l'alça i les borses a la baixa. Sembla que de moment, l'efecte Rajoy no es nota. Amb aquesta excusa al compte de Twitter de Duran es podia llegir un missatge en la mateixa línia que s'ha expressat Soraya Sáenz de Santamaría, qui ha demanat saltar-se els requeriments legals quant a terminis de traspàs de poders a causa de la greu situació econòmica. No és admissible que, sobretot el PP, que dóna sempre lliçons de compliment de la legalitat vigent, demani incomplir els terminis marcats. I no és que no comparteixi que quan les majories estan clares no té sentit allargar els tràmits, si no que els que legislen s'han de preocupar de canviar les lleis si aquestes són millorables però, mentrestant, són les que són.

A l'Ebre, a més de les eleccions avui és el dia després del temporal de pluja que ha afectat diverses poblacions. A la xarxa es poden veure imatges espectaculars de les baixades dels barrancs tortosins. Ja es poden canalitzar que quan baixen, baixen.

Help those suffering in the Horn of Africa