dijous, 24 de novembre del 2011

Les #retallades del Govern, les de la ministra Salgado, i la inauguració de la #FiraAmposta

Diuen que el Govern vol eliminar els dies de lliure disposició dels funcionaris, a més de l'augment de la T-10 d'un 10% (fa temps que no en compro cap, des de que no treballo a Barcelona), un augment del 7.6% en les taxes universitàries, i una taxa entre 20 cèntims i un euro per recepta mèdica. Aquesta forma de copagament, al qual anomenen eufemísticament tiquet moderador, en part no la veig malament, sempre i quan no comencin a castigar els pensionistes amb la mesura, i es tingui en compte la situació econòmica de les famílies. La veig millor que no pas fer pagar per anar al metge. En realitat seria com copagar un percentatge més alt dels medicaments respecte del percentatge actual. El govern espanyol però, avisa que la Generalitat no té competència per establir aquesta taxa.

Quant a l'eliminació dels dies de lliure disposició, em pregunto si aquesta és una mesura realment efectiva. Sóc treballador de la privada i no tinc dies de lliure disposició -per si algú es pensa que defenso la meva posició- però, penso que majoritàriament les crítiques al funcionariat per tenir aquests dies de lleure són més aviat crítiques per enveja que no pas crítiques perquè es vegi malament. És cert que en alguns llocs, on cal substituir les persones que estan de vacances, cal contractar més persones a causa dels dies de lleure i que això potser seria una font d'estalvi. Ara bé, diria que si això s'aplica als funcionaris, als docents se'ls aplicarà d'alguna altra manera -més hores, més dies al calendari escolar, més hores, lectives, com a Madrid?-, ja que no tenen dies de lleure. Ara bé, com parlàvem avui amb un company, als docents ningú no els té en compte les hores invertides a casa per preparar les classes, per avaluar activitats, per preparar exàmens, que sobrepassen de llarg el nombre d'hores addicionals que es contemplen fora del centre en la seva jornada laboral.

Si era notícia que a Galícia els aturats sense subsidi veien anul·lada la seva targeta sanitària, avui llegeixo que a Múrcia passa quelcom semblant. A Múrcia sembla que la sanitat no és universal i que, com protesten els socialistes murcians, han tornat als anys 80, abans que s'aprovés la legislació que acabava amb la sanitat pública només per a qui cotitzés. Com pot ser que tinguem dos governs incomplint la llei, si és com s'explica, i que aquí no passi res?

El govern espanyol està en funcions però, segons llegeixo, aprovarà el decret que permetrà posar en marxa l'anomenada llei Sinde. Persecució dels servidors que mantenen continguts protegits i persecució de qui els enllaci. Mesura per evitar continuar perdent casos relacionats amb webs d'enllaços. Mesura per evitar que el sector de la música i del cinema es recicli.

I el govern en funcions, segons explica l'ARA, que diu que ho explica La Razón, si no hagués guanyat Rajoy ens hagués posat sobre la taula noves mesures, entre les quals hi havia algunes retallades, com la d'un nou 5% per als funcionaris, o reduir alguns complements, i congelar la convocatòria de places. El PSOE i el PSC, no ho oblidem, han fet de la lluita contra les retallades bandera. És cínic fer campanya contra les retallades i tenir-ne preparades de noves i no dir-ho fins saber com han anat les eleccions. Tan malament em sembla que el govern català no hagi dit res de les noves retallades fins després del 20N, o que Rajoy no hagi explicat què pensa fer, com que la ministra Salgado hagués callat allò que tenia en ment.

A Amposta sembla que per segon any la Fira de Mostres la inaugurarà un polític convergent que no ocupa un càrrec destacable pel qual se l'hagi de convidar. Aquest any serà Oriol Pujol. Felip Puig va inaugurar la fira abans de ser conseller. Oriol Pujol inaugurarà la fira sense ser-ho, si no és que hi ha canvis a la vista, o que espera ser ministre amb Rajoy. Sembla ser que a Catalunya, ni a les Terres de l'Ebre, ni a Amposta, no hi ha prou personalitats per convidar que cal convidar algú per ser del partit que governa. Però, no és patrimoni de CiU això. ERC, que a Amposta ha rebutjat que sigui Oriol Pujol qui inauguri la Fira, a Deltebre va convidar Joan Puigcercós quan només era president del partit a inaugurar la Delta Fira del 2010. Cosa que no treu que tant en un cas com en l'altre sigui una opció inadequada perquè evidencia més el partidisme en les inauguracions. Ja n'hi ha prou quan es conviden càrrecs de govern i altres personalitats, només cal fer-ho més evident amb càrrecs de partit.

Acabo. Es veu que Google retira un video que pretén difondre una associació de suport a malalts de la síndrome de Sanfilippo, perquè ho hauria requerit Tele 5. Si és així, la cadena dels 12 meses, 12 causas,   no és flexible en temes de propietat intel·lectual quan s'utilitzen els seus continguts per tal d'ajudar famílies en una situació tan greu com saber que el seu fill té una malaltia que probablement el durà a la mort durant l'adolescència. És increïble. M'agradaria que fos un malentès i que aquesta i altres cadenes oferissin el seu suport en aquesta i altres malalties qualificades d'estranyes per la seva baixa incidència en la població però, no per això, menys importants.

Help those suffering in the Horn of Africa