dilluns, 31 d’octubre del 2011

#Castanyada, #crisi i el sou dels diputats

Trencant ametlles abans de fer panelletsAquesta nit se celebra la Castanyada. Demà Tot Sants i dimecres dia de totes les ànimes. Costums de tota la vida són els panellets i les castanyes. La trencada d'ametlles, algun dit picat pel martell, per més tard fer la massa, les boles, ornamentar-les i al forn.

Es parla també cada any de la tradició de Halloween, importada tal com la coneixem, dels EUA, i cada any més de moda. Sembla, entre altres, un nou Carnestoltes en plena tardor. Però, del Halloween, les carbasses no són novetat a casa nostra, malgrat que generacions com la meva no n'haguem conegut la tradició.

El bloc Contando Cosicas de Aragón, de Bastian Lasierra, explica com als pobles d'Aragó una de les bromes de la nit de Tots Sants, era penjar carbasses amb els forats simulant ulls, nas i boca, amb una espelma dins, a les cantonades. A Catalunya Ràdio, al programa l'Oracle, Manuel Cuyàs recordava que ell de menut a casa havia fet això mateix amb les carbasses, donar-los aspecte de cara tenebrosa. Apuntaven a una possible tradició celta pel fet de compartir-la a casa nostra amb els EUA. Així que, com cada any, es pot dir que importem dels EUA tradicions que ja teníem però, que havíem oblidat, i que les deformem introduint elements que fomenten, bàsicament, el consumisme.

Avui però, també hi ha altres coses de les quals parlar. L'economia espanyola s'ha estancat aquest trimestre i no ha crescut. Això va unit als 5 milions d'aturats que es van donar a conèixer la setmana passada. I a més, l'OCDE pronostica una recessió a Europa l'any 2012. Per reblar-ho Time publica un article sobre el futur de l'euro, més lligat a França que a la situació de Grècia o Itàlia. Segons diu, els problemes financers francesos acabaran absorvint tots els seus recursos i un dels elements importants en la contribució a l'ajuda als països febles d'Europa deixarà de poder ajudar, sent catastròfic per a Europa i la seva moneda.

I acabo. La presidenta del Parlament avui es queixava que els diputats rasos  cobren només 3000 euros al mes. Em pregunto si això és amb o sense dietes, i si considera que es pot queixar un diputat que cobra 3000 euros, quan al mateix tempos dóna suport a retallades en professions on el sou sense retallar no hi arriba ni de bon tros.  Ja està bé de voler fer peneta per presentar-se com víctimes.

Help those suffering in the Horn of Africa

1 comentari:

Brian ha dit...

Molt interessant, i el bloc que has enllaçat també. Jo també comparteixo aquesta "teoria" sense saber-ne gaire, de que no cal rebutjar el halloween amb tanta contundencia, donat que és la mateixa festa que aqui originalment, pero que cada u s'ha desenvolupat amb diferncies. Les dos festes no deixen de ser el mateix, i poden viure junts.

Aixo del trick or treat, esta clar que es la continuació de resar per les animes a canvi d'una pasta o algo, costum que es feia per tot Europa.
Mons sogres també ens han dit que als anys 30 feien lo de la carabassa (o primento) amb cara. I alguns es desfrassaven.
Jo em pregunto si no fos un altre cas de festes que vaan perdre els aspectes mes´paganes baix Franco?? No ho sé, pero ho investigaré!
I, per afegir mes llenya, ahir mateix em van contar que als anys 70 els joves de La Cava feien un trick or treat també ,sense haver sentit mai parlar de Halloween en pla america.

Per casualitat també he parlat del tema en el meu bloc aquesta setmana.