dimarts, 22 de novembre del 2011

#crisi Tornen les #retallades després del #20N

Passen les eleccions i es pot tornar a parlar sense embuts de retallades. Som dimarts i el president de la Generalitat ja ha anunciat que el 2012 hi haurà noves rebaixes salarials a la funció pública, a més de l'increment de recaptació. Sembla que com contrapartida també ha dit que els alts càrrecs perdran una paga extra el 2012. Malgrat això però, el sou dels alts càrrecs quin és, comparat amb molts dels funcionaris? Les rebaixes salarials foren criticades quan les va aplicar el PSOE i el tripartit, i ara sembla que són una recepta obligada. Si ha de ser així, que ho sigui però, cal tenir memòria i coherència.

Però, la gent ha votat, la gent ha decidit.

Duran, com deia ahir, ja deixa de parlar de pacte fiscal en paraules majors per començar a fer-nos veure que de pacte fiscal res de res, i que tampoc no és tan greu no aconseguir-lo. Xavier Sala i Martín en feia referència avui al Twitter, dient que no aconseguir allò promès és un fracàs i que en menys de 24h s'ha vist la inutilitat d'haver-lo votat.

Però, la gent ha votat, la gent ha decidit.

Parlant de crisi i del president Mas, al Twitter llegeixo que el president diu que la ciutadania s'ha de corresponsabilitzar pel manteniment dels seveis públics. Llegeixo això i em sembla ve al cap aquell missatge que es va repetint i que es va repetint fins fer-nos assumir que som els culpables de la situació de la cosa pública, que som uns irresponsables i que per això està com està, i per això cal retallar. Increïble.

Però, la gent ha votat, la gent ha decidit.

Els centres sanitaris de Sagessa del territori pateixen les retallades. Veig en una notícia de la setmana passada que l'Hospital d'Amposta ha tancat el 50% de l'àrea de Rehabilitació, de Consultes Externes i de Radiologia. Els centres concertats, i no només els de l'ICS, pateixen les retallades. Unes retallades, segons l'alcalde d'Amposta, necessàries, i que si hagués fet el tripartit haurien estat molt criticades.

Però, la gent ha votat, la gent ha decidit.

Per sort, el president Mas diu que el desembre del 2012 la política d'ajustos haurà acabat. Permeteu-me ser escèptic. En aquest cas no puc fer un acte de fe i fins que no ho vegi no m'ho creuré. Ara bé, ho dic ara. Si la política d'ajustos del Govern acaba el 2012 i efectivament demostra que ha estat ben feta, si es demostra que s'ha posat ordre i que l'economia rebifa, em replantejaré el suport a CiU en els propers comicis. Ser crític no està barallat amb reflexionar i canviar d'opinió.

A la tertúlia de Catalunya Ràdio escoltava avui que la indústria alemanya ja comença a pressionar la cancellera Merkel perquè abandoni la seva política de només austeritat per als països amb problemes, perquè això acabarà afectant-los. Alemanya necessita el consum d'Europa però, si condemna Europa a no consumir la seva indústria es veurà perjudicada. Potser serà això l'inici d'una possible mesura del BCE d'imprimir més moneda i devaluar l'euro, com apunta el professor Sala i Martín?

Rajoy no ho tindrà fàcil. Potser farà el mateix que hauria fet Zapatero. Els líders europeus el van felicitar i ja li demanaven celeritat en aplicar les mesures necessàries. I l'agència de qualificació Fitch reclama a Rajoy que aprofiti la majoria absoluta per fer un canvi radical, per més austeritat. Potser per això continua la pressió sobre Espanya i avui s'ha col·locat deute espanyol a un interès major que el de Grècia i Portugal. Qui governarà Espanya realment?

Help those suffering in the Horn of Africa