dimarts, 1 d’octubre del 2013

La terra tremola i Madrid retalla

Les Terres de l'Ebre d'actualitat perquè tenim terratrèmols causats, segons apunten les informacions, per la injecció de gas al magatzem submarí del projecte Castor, a la plataforma petroliera Casablanca. La matinada de dilluns a dimarts n'hem tingut un de magintud 4,2 a l'escala Richter, a 10 km de profunditat. El dia abans va ser de 3,9 a 3 km de profunditat, precedit de varis de 3,6. Ara ens queda pensar quants terratrèmols ens esperen encara i si la intensitat serà major. Escoltava a la ràdio que l'any 2008 la Generalitat va sol·licitar l'estudi sismològic de la costa de l'Ebre i que en aquell moment es va desestimar. Ara tot són cagarrines per veure què passarà.

Sala i Martín ha parlat avui a RAC 1 dels pressupostos generals de l'Estat i també de les afirmacions del catedràtic Francesc Granell, negatives sobre la independència de Catalunya. Amb arguments, com ha de ser, i recordant un cop més que fa un any el professor Granell no pensava pas així, segons un article que va signar a La Vanguardia. Dels pressupostos no ha fet més que recordar allò que hem de tenir present, l'Estat ha d'invertir a Catalunya una quantitat marcada per l'Estatut, llei orgànica d'obligat compliment, i ho estan incomplint amb l'excusa que no hi ha diners. Però, com ha dit Sala i Martín, de diners sí que n'hi ha perquè hi hagi més o hi hagi menys, de les inversions autonòmiques l'Estatut marca que s'ha d'invertir a Catalunya un 16%, i no es fa.

Al municipi de Quijoma, governat pel PP, el cap de setmana s'ha celebrat una fira de temàtica militar i s'hi ha pogut veure la venda d'objectes franquistes i nazis. L'alcaldessa a la tele treia ferro a l'assumpte però, és inadmissible que aquest tipus d'objectes puguin ser venuts impunement. Podria fer-se això a Alemanya, per exemple? Aquí tenim el problema però, que el franquisme no es condemna i que s'admet que hi hagi qui en faci apologia.

I de franquisme parla l'ONU. Un informe demana la derogació de la llei d'Amnistia per poder investigar els crims de la dictadura. Ara mateix Espanya protegeix els acusats de crims durant el franquisme de forma vergonyosa. Ara bé, derogar la llei d'Amnistia suposaria també perjudicar aquelles persones aleshores empresonades per motius polítics. Caldria trobar una solució, com ara que els crims contra la humanitat no poden ser emparats per cap llei d'aministia.