dilluns, 7 de gener del 2013

#CEOE Moderació salarial #retallades a la catalana #AVE i #Islàndia

La CEOE vol més reforma laboral. Més flexibilitat i moderació salarial. Fa anys que ens demanen moderació salarial, quan els sous, no han pujat tant, i en relació amb el preu de les coses més aviat han baixat. Així, per la via de fotre el treballador, mai no pot haver acord. Ostres, no ho recordava, era Díaz Ferran qui deia que havíem de treballar més per menys, no?

El govern català, en boca del conseller d'Economia, anuncia dures retallades. D'entrada, augment dels impostos que permetin augmentar els ingressos, i allò que no entri via impostos entrarà via retallada de despesa. És la típica declaració que precedeix a la tempesta, l'anunci dels plans del govern. Estic esperant veure els plans del govern i la reacció del seu soci, ERC.

Aquest matí el Basté a RAC 1 es queixava del fet que cada 1 de gener ens pugen el preu de moltíssimes coses. El transport públic, l'electricitat, el gas, l'aigua, etc. Qui no està acostumat a anar a pagar el cafè a la feina el primer dia laborable de l'any i emportar-se la sorpresa del canvi de preu? Basté molt encertadament es queixava del poc que dissimulen pujant els preus només començar l'any, sense esperar uns mesos perquè no es noti tant. No va sent hora que ens emprenyem?

Por. Santiago Niño Becerra, qui no s'ha equivocat predient la crisi, diu que podríem arribar en un any als 7 milions d'aturats. Si no s'equivoca amb les previsions, els brots verds que el govern espanyol anuncia per al segon semestre del 2013 no seran tals. I qui confia en la paraula de qui governa en aquestes alçades?

Mentrestant, continuem amb projectes costosos per a la foto política. Demà s'inaugura l'AVE Barcelona-Girona-Figueres. S'inaugura deixant Girona dividida encara més en dues parts. Recordo quan van començar els obres, els maldecaps que van comportar, el Parc Central va deixar de ser un lloc acollidor per ser un lloc d'obres. Però, havia de servir per dur l'AVE i per veure les vies soterrades. Res de res. No hi ha diners per eliminar la barrera que suposa la plataforma del tren que creua la ciutat.

La BBC es fa ressò que després de 4 de la fallida dels seus bancs, Islàndia està creixent des de fa 7 quadrimestres amb una mitjana del 2,5% de creixement, amb un atur per sota del 5%. No tot són flors i violes perquè els impostos han augmentat i ha hagut retallades. Les famílies també han patit i ara, qui tenia hipoteques amb moneda que no fos la islandesa està pagant moltíssim més del que pagava abans, sent necessari tenir múltiples feines per poder mantenir-se. Menció especial a la suficiència energètica amb l'energia hidràulica i geotèrmica. Evidentment no podem comparar-nos però, és bo veure que algunes coses allí s'han fet diferent d'aquí i els han anat bé. Aquí hem rescatat la banca, allí han anat als jutjats i, d'entrada, els diners dels inversors britànics i holandesos que hi havia en els bancs que van fer fallida no van ser assumits pel govern, per tots els islandesos. Igual que aquí, que tenim un rescat que no ens havia de costar res i ja en veurem les conseqüències.