dilluns, 12 de setembre del 2011

#energianuclear Accident en un centre nuclear a França, comença l'escola i notes sobre la #crisi

El mateix dia que ens diuen que la central nuclear de Fukushima ja està estable tenim notícia d'una explosió en un magatzem de residus nuclears al sud de França, a 300 km de Catalunya, amb una persona morta. Es tracta del centre nuclear de Marcoule. Concretament ha hagut una explosió en un forn destinat a tractar els residus nuclears de baixa radiació, i es parla de risc de fuita radioactiva. Una notícia que ens recorda com de preocupant és l'ús d'energia nuclear, pels perills que impliquen els incidents en aquest tipus d'instal·lacions, sobretot després de veure què ha passat aquest any al Japó.

Avui ha començat el curs escolar per als alumnes -per als professors i mestres ja ho va fer l'1 de setembre-, amb la polèmica per la sentència en contra de la immersió lingüística. 3 famílies condicionen tot un sistema educatiu que els garanteix que els seus fills acabaran l'educació coneixent català i castellà. I hi ha encara qui diu que el castellà està perseguit a Catalunya, després de tants anys de normalitat. Arreu del país es presenten mocions als ajuntaments per defensar la immersió i, a Badalona, després de l'espectacle del seu alcalde suspenent els actes de la Diada -i anant als actes convocats per diferents entitats-, el PP votarà en contra de la immersió. Si CiU compleix la paraula a García Albiol li quedaran quatre dies d'alcalde si passa això.

Quant a la crisi, llegeixo via Menéame que entre els anys 2000 i 2010 els països que ara donen lliçons d'austeritat, de control del deute, França i Alemanya, es van saltar el triple de cops que Espanya els límits de deute i dèficit marcats per la Unió Europea. De fet, si fem memòria, no seria el primer cop que França és notícia per saltar-se alguna normativa europea per tal de satisfer els seus propis interessos. Mentrestant, llegeixo que Grècia no té diners per pagar els sous i pensions més enllà del mes d'octubre. I qui ho paga? La societat grega, no els que haurien de pagar-ho. Una societat, la grega, que per molt que protesti no és escoltada. Després es pregunten per què sorgeixen els moviments dels indignats arreu del món.

Als EUA Lehman Brothers, l'entitat que va fer fallida el 2008 i que va ser un dels exponents de l'inici de la crisi en la qual estem immersos, no començarà a pagar les indemnitzacions -més de 47.000 milions d'euros- establertes fins el 2012. Mentrestant la cadena d'afectacions en pateix les conseqüències. De fet, la notícia explica que els antics directius de l'entitat continuen guanyant-se bé la vida en diferents multinacionals o en assessories pròpies. En aquella alegria.

Help those suffering in the Horn of Africa