dijous, 17 de maig del 2012

La responsabilitat de CiU, el #concerteconòmic i la zona euro #crisi

Que CiU diu una cosa a Catalunya i després en fa una altra a Madrid ja ho sabem. Nou episodi avui. Ara el president de RTVE no haurà d'aprovar-se amb el 33% dels vots i el govern espanyol podrà imposar-lo. CiU ho recolza per responsabilitat. Em pregunto quina és la responsabilitat que fa que s'accepti una cosa si no s'ho està d'acord. Serà un quid pro quo? O serà una forma d'evitar mals majors per a Catalunya? I si els mals majors són replesàlia per votar en contra a Madrid, no s'hauria de fer conèixer, en comptes de donar tant de cove al PP de Catalunya?

El diari Financial Times diu que el concert econòmic català seria bo per a Espanya, a més de ser-ho per a Catalunya, posant com exemple la millor situació econòmica del País Basc. Malauradament Madrid no en vol sentir a parlar i a Catalunya cadascú vol definir què entén per concert econòmic. Jo continuo escèptic amb la postura del Govern quanta  la defensa d'aquest. Potser tensaran la corda analitzant quan els anirà bé per a unes hipotètiques eleccions anticipades?

La prima de risc torna a pujar, als 490 punts, l'interès pel deute sobirà que es col·loca passa del 6%, i la borsa cau. La desconfiança en Espanya i en el seu govern són evidents. Però, continuem assistint al gran despropòsit d'un deute sobirà que podria comprar directament el BCE a un preu molt inferior que el que apliquen aquells que li demanen els diners per comprar-lo, i al despropòsit d'una prima de risc altíssima per la desconfiança però, una altíssima demanda de deute per emportar-se els sucosos interessos. Aquí l'oferta i la demanda no valen. Per molt que hi hagi demanda en excés l'interès es manté alt.

El primer ministre britànic parla del final de l'euro si no s'hi posa remei, i ha presumit de poder gestionar millor la crisi en tenir una moneda i un banc central propis. Però, si demana que es treballi per sortir de la crisi també serà perquè les conseqüències d'una desfeta a la zona euro les pagarien, i cares, al Regne Unit, no?

Per segon cop llegeixo a Twitter que es pot llegir La Vanguardia gratis als trens que depenen de la Generalitat -interpreto que són rodalies-. És una cosa incomprensible i inadmissible. Es regala el diari amb els diners que la Generalitat ha compromès amb el grup Godó? Té sentit que sigui així, regalar un diari, quan hi ha altres coses que es retallen? Ho criticaran això a 8tv? I ara!