dimecres, 30 de maig del 2012

La prima a l'alça, Brussel·les dicta ordres i #Duran es passa #crisi #Bankia

Dia escalfat amb la prima de risc espanyola que ha arribat quasi als 540 punts. La negativa del BCE -aparentment falsa- a l'estratègia del govern espanyol per recapitalitzar Bankia amb deute públic, hauria fet que els mercats castiguessin fort el deute espanyol. Credibilitat sota mínims per al govern del PP que tot ho havia d'arreglar. I ja que parlem d'argúcies amb el deute públic i els diners, poc es comenta que el Fons de reserva de la Seguretat Social, tingui gairebé el 90% (quasi 60000 milions d'euros) d'inversions en deute públic espanyol. No hi han diners, hi ha deute. D'alguna forma és allò que es volia fer amb Bankia, maquillar els comptes d'una i altra banda. La preocupació és que si es necessiten els diners del fons, s'haurà de vendre el deute, o esperar el seu venciment. Vendre'l, amb el temps que corren ho veig complicat, i si s'espera el venciment, ja veurem si en el seu dia l'Estat pot pagar. Preocupant.

La tàctica política envolta l'escàndol de Bankia. Al PSOE hi ha veus discrepants amb Rubalcaba que volen una comissió d'investigació, bàsicament perquè veuen que perjudica més el PP que el PSOE. Cercar  responsabilitats en un cas tan greu queda en segon pla. No és estrany doncs, que hagi estat el sindicat Manos Limpias, ultraconservador, qui s'hagi querellat contra Fernández Ordóñez, Rato i companyia. PP i PSOE comparteixen responsabilitats en el cas de Bankia i són corresponsables de com estan anat les coses en general. Uns fa no res governaven i els altres governen ara. I la situació, tan greu com és, és una oportunitat per a les opcions més extremes de la societat. Els partits, com sempre, viuen en un altre món. Si hi ha eleccions i les opcions extremes tenen èxit aleshores es preguntaran què han fet malament.

Brussel·les podria relaxar l'objectiu de dèficit per a Espanya i donar més marge per al compliment. Ara bé, segons diuen, això implica més reformes. Pujar l'IVA -amb crítica a la pujada de l'IRPF-, més reformes laborals, allargar l'edat de jubilació,... Rajoy ja té l'excusa per pujar l'IVA que deia que no pujaria i per a fer reformes més dures -ells en diuen més ambicioses-. Europa mana -i quin disgust per a Rajoy, no?-.

Brussel·les també dóna notícies relativament positives, ja veurem què diuen els experts. La Comissió Europea proposa el rescat directe de les entitats bancàries des d'Europa, evitant que això castigui el deute públic dels estats, anant cap a un model d'unió bancària europea. L'aspecte positiu és que, segons opinions que ho han reclamat darrerament, en el cas de Bankia no s'hauria de recapitalitzar l'entitat amb diner públic espanyol si no directament amb els diners del fons europeu.

I acabo però, no per ser el darrer tema és el menys destacable. Si emprenya que Alemanya tracti de ganduls els europeus del sud, Duran afirma que en alguns llocs d'Espanya sempre estan de festa. És poc valent dir això i no apuntar directament als llocs d'Espanya als quals fa referència. Tots podem pensar alguns llocs concrets. No deixa de ser però, tenir ganes de polèmica, de fer emprenyar la gent, generalitzar d'aquesta manera. Per què Duran treu el tema, necessita una cortina de fum també?