diumenge, 27 de maig del 2012

#Bankia no tornarà els diners i el PP s'inventa un truc #crisi

El president de Bankia ha deixat clar que els 19000 milions d'euros que hi posarà l'Estat, els 19000 milions d'euros públics, no els ha de tornar, perquè són capital i, si l'Estat els vol recuperar allò que haurà de fer serà vendre's les accions. La gran presa de pèl.

I per posar diners a Bankia, com que tampoc no hi ha diners, i l'Estat s'hauria d'endeutar moltíssim, llegeixo que l'opció serà injectar diners en forma de deute públic. Una forma de generar deute sense passar pels mercats però, que diuen que pot ser perillosa, per la reacció dels mercats en veure l'augment del risc bancari i del risc del deute públic. Si li surt bé la jugada al PP, que tant de bo, cap problema però, si no, patirem.

Per aconseguir diners, fins 30000 milions d'euros, el govern del PP llegeixo que vol privatitzar empreses públiques. AENA, Renfe, Paradores,... No tinc criteri suficient per opinar sobre la bondat de les privatitzacions, tot i que sempre em creen cert recel, per deixar en mans privades la gestió de serveis públics. Privatitzar els paradors potser sí que té més sentit però, sempre evitant que la propietat dels edificis sigui privada. Seria una llàstima perdre patrimoni arquitectònic com el parador de Santiago de Compostela o el de Granada, per exemple. No tindria sentit.

A Catalunya llegeixo que les despeses al Departament de Salut, malgrat les retallades que han afectat tant professionals com usuaris, augmenten en comptes de disminuir. Fracàs de l'intent de privatitzar l'ICS perquè jurídicament no es pot trossejar en petites empreses privades. Majors retallades en els centres públics que no pas en els concertats. La notícia, tot i venir d'un mitjà amb clara tendència socialista, és preocupant.