dilluns, 19 de març del 2012

Pares, Pepets, Pepetes i la Pepa #1812 #crisi


Sant Josep, dia del pare. Dia per felicitar Joseps i Josepes, Pepets i Pepetes, i els pares, que tant han fet per nosaltres. I dia per celebrar el meu tercer any de pare, evidentment. No he explicat cap dia què vol dir el codi QR que està acompanyant cada apunt però, avui podeu utilitzar-lo per escoltar la Sinfonía de Aragón de Roque Baños a Spotify, una forma amb què d'alguna manera vull felicitar el meu pare, encara que ell a la xarxa no hi entrarà pas.


El dia d'avui però, Espanya commemora els 200 anys de la primera Constitució, la de Cadis del 19 de març de 1812, anomenada "la Pepa", per motius evidents. Els que s'autoanomenen constitucionalistes avui han presumit de ser-ho. Felicitats a ells també. La Pepa es pot consultar a Google Books, per si us interessa. Com destaca Vilaweb i podeu llegir vosaltres mateixos, la Constitució establia el catolicisme com única religió de l'Estat. Espanya, "monarquia moderada hereditaria", com explica Vilaweb, tenia Catalunya separada -tot i que constava dins de la Constitució com territori espanyol-, perquè s'havia annexionat a França, i tenia territori en ambdós hemisferis, com diu el text. La majoria dels territoris d'Espanya el 1812 ja no en formen part. Potser aquest record de l'imperialisme espanyol fa que alguns ho celebrin amb tanta pompositat, en els temps que corren.

Molt recomanable un article que parla de les declaracions de l'executiu que la setmana passada va dimitir de Goldman Sachs, Greg Smith, publicant una dura carta contra les pràctiques de l'empresa. D'una banda és escandalós allò que explicava però, com diu l'article, també és curiós que l'home se n'hagi adonat ara de tot plegat.