dijous, 29 de desembre del 2011

Qui dirigeix l'ICS, el salari mínim i Urdangarín #crisi #salut

El País es fa ressò avui d'un tema que el Diari de Girona ve tractant des de fa un temps: qui dirigeix la salut pública catalana. En concret se centra en el president de l'ICS, Josep Prat, qui és a la vegada vicepresident del hòlding de sanitat privada USP, i el hòlding empresarial Innova de l'Ajuntament de Reus. Segons la informació, no hi ha una situació d'incompatibilitat però, a ningú no se li escapa que èticament és molt discutible que algú que presideix l'ICS pugui tenir a la vegada interessos en empreses privades quin funcionament pot beneficiar-se de determinades polítiques de salut. Em pregunto si, en cas de governar el tripartit, l'actual govern s'hagués queixat o no.

Ahir se sabia que Rajoy vol congelar el salari mínim en els 614 euros actuals. Les reaccions han anat succeint-se. I quan hi ha reaccions hi ha comparacions. Com dic sovint, els nostres governants estableixen comparacions amb Europa quan es tracta de justificar el copagament, les reformes laborals. Però, no quan es tracta de refutar-los. Perquè Rajoy vol congelar un salari mínim que és més baix -i en alguns casos molt més-, que el de la majoria de països de la Unió Europea.

Joan Coscubiela a Twitter presenta dues comparatives. D'una banda, comparant el salari mínim en 12 pagues i amb paritat de poder de compra, el salari mínim espanyol hauria de ser de 773 euros, enfront dels 1352 d'Holanda, els 1220 de França, els 1139 del Regne Unit, els 1070 dels EUA o els 890 d'Eslovènia. De l'altra, tenint en compte el criteri fixat per la Carta Social europea del 1980, reclama complir aquest compromís internacional a Rajoy, sent coherent amb les seves promeses, i respectar que el salari mínim sigui el 60% del salari mitjà, 1026 euros. Com explica El Confidencial, el salari mínim ja és 400 menor del que va signar Espanya.

Vergonyós que el Congrés de Diputats estigui 111 dies de vacances. Després alguns d'ells, els que governen i els que han governat, defensaran l'avançament del curs per als professors, la reducció de dies de lliure elecció dels treballadors públics, etc. Tenim els representants electes donant exemple, oi?

Qui no està tan bé com diuen o com presumeix és Alemanya. Llegeixo que es calcula un creixement del 0.4% de l'economia alemanya per al 2012, un creixement mínim, i que podria ser negatiu si les condicions de l'economia mundial empitjoren. Ho fa tan bé Merkel, ho fa tan bé de la mà del seu homòleg francès, que l'economia alemanya va sobrada. S'haurà acabat la fase d'austeritat a Europa?

I acabo. Avui s'ha conegut que Iñaki Urdangarín està imputat pel cas de corrupció Palma Arena. El cas evoluciona i ja hi ha imputació. Tenim culebrot per a una bona temporada. Vilaweb diu que la infanta és propietària d'una de les empreses que rebia fons de forma irregular per part de l'Institut Nóos. La monarquia a la corda fluixa. Qui havia de dir que seria per un cas de corrupció.

Help those suffering in the Horn of Africa