divendres, 16 de desembre del 2011

759 milions #crisi #retallades

Ahir el Govern va anunciar l'endarreriment d'una setmana en el pagament de la nòmina als treballadors públics, l'endarreriment fins el 28 de desembre del pagament de la paga extra, la qual serà del 80%, i l'endarreriment del pagament a proveïdors. I tot es justifica pels més de 700 milions d'euros que el govern espanyol no ha transferit a Catalunya.

Davant això penses que la Generalitat viu al dia, que no hi ha diners. Però, també et planteges com s'ha arribat a desembre sense rebre els 759 milions d'euros i no dir res fins ara del tema. De fet, s'apunta que la Generalitat hauria d'haver signat uns convenis amb el govern espanyol i no s'ha fet. Això no treu que el govern espanyol no ha mostrat voluntat de transferir aquests diners prenent la iniciativa per signar els convenis. Et preguntes si, com vaig escoltar a la ràdio, aquests milions són per a infraestructures, com és que no tenir-los repercuteix en el pagament als treballadors públics i proveïdors.

Per cert, la ministra Salgado avança al dia 20 el pagament de 1000 milions que havia de pagar el 23 a Catalunya. No sé si això tindrà efecte en la decisió del Govern o no. Ja ho veurem.

D'altra banda també ahir llegia que el Govern vol que qualsevol treballador públic pugui demanar una reducció de la jornada laboral, cosa ara restringida a diferents situacions, de manera que personal administratiu i tècnic treballi dos terços de jornada cobrant un 30% menys del sou. Una alegria que la gent que té hipoteques i altres necessitats econòmiques i que cobra un sou modest hagi de reduir la seva jornada laboral per cobrar menys. Segur que sortirà el governant de torn per dir que ell també s'ha baixat el sou. Com si fos comparable.

I acabo. Ahir llegia a El País una anàlisi del sistema sanitari holandès. Diria que és semblant al dels EUA. Potser dic una animalada. Sí que diu l'anàlisi que el sistema sanitari de mútues privades acaba encarint la despesa sanitària. I no és l'únic article que apareix als mitjans sobre el tema.

Help those suffering in the Horn of Africa