dijous, 8 de desembre del 2011

Baixa el tipus d'interès, i? #crisi #retallades

El BCE ha baixat el tipus d'interès fins a l'1%, com apuntaven alguns mitjans aquest matí. Entre ells Público, el qual critica el camí de les reformes, el camí escollit per Zapatero i continuat per Rajoy, donant per bo l'argument que la culpa de la crisi és exclusivament dels països que han viscut per sobre de les seves possibilitats sense acceptar que els països rics d'Europa s'enriquien mentre els pobres gastaven i gastaven gràcies al crèdit. Alemanya i França tenen poder però, no autoritat moral per dictar les normes per a la resta d'Europa, obviant la seva responsabilitat en el problema.

El mateix BCE llegeixo que va demanar que Espanya implantés un tipus de feina que ja es va implantar a Alemanya el 2003, amb un salari inferior al salari mínim. Així es crea feina, evidentment. Però, feina mal pagada i inestable. Quan algun polític ens demana mirar Europa per reforçar els seus arguments arran de les polítiques de retallades sempre es fixen en aquests aspectes, no en altres com els salaris dels treballadors qualificats, els beneficis socials, etc. Volem ser europeus però, de forma selectiva.

Avui Saül Gordillo escriu sobre la campanya d'Artur Mas per donar a conèixer la realitat catalana a Europa, la realitat de les retallades, no la realitat nacional. Gordillo destaca que Artur Mas no va a Europa a explicar la realitat nacional de Catalunya si no la diferència respecte la resta d'autonomies aplicant polítiques de retallades. Com diu Gordillo, el Govern s'ha dedicat a retallar a l'administració pública, en un desprestigi injust, quan la crisi no l'han creat els funcionaris. I és que els funcionaris són un objectiu fàcil per a crítiques i retallades. La gent se sent còmoda tenint un boc expiatori. El problema serà quan no puguin justificar-se més retallades als treballadors públics -que també són ciutadans de ple dret, no ho oblidem- i comencin retallades severes a la resta de treballadors. Aleshores plorarem.

Help those suffering in the Horn of Africa