divendres, 14 d’octubre del 2011

#15O #crisi A reduir prestacions a la #salut pública, #transvasaments a la vista i la dedicació dels càrrecs electes #20N

Demà hi ha convocada una jornada global de protesta, el 15-O, en més de 1000 ciutats del món, per sortir al carrer i manifestar-se per un canvi global, per una democràcia real, continuació dels moviments d'indignació a tot el món. Del 15M al 15O. Potser no ens escoltaran però, al carrer i a la xarxa ens han de veure.

Aquesta setmana la Unió Catalana d'Hospitals, la patronal dels hospitals privats, ha estat notícia per unes peticions al departament de Salut de reforma del model sanitari que passaria per reduir prestacions públiques per passar a ser privades i un major copagament. Entre un conseller que ve del ram privat de la sanitat, que començava la legislatura cantant les bondats del 25% de catalans que tenen mútua i ara això, sembla la conjunció perfecta per promoure un model sanitari en què si no tens mútua et fots. Primer es comença per algunes cosetes que passen a ser privades i després el sector privat intenta emportar-se'n unes quantes més. No en tenen prou de rebre diners públics -perquè en reben, oi?- si no que a més volen fer que la sanitat pública sigui cada cop més privada. No entenc per què no marxen als EUA si tan els agrada el model. Posaran hospitals punters a tot el territori o continuaran tenint els centres concentrats a Barcelona i altres capitals? Garantiran l'assistència a tothom o només a qui encaixi dins dels seus criteris de risc? Espero que això quedi en aigua de borraines, de veritat.

A casa nostra les retallades continuen estant d'actualitat. Ahir es va fer una sessió informativa a Deltebre sobre la situació del CAP de la població i sobre la de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Segons es va explicar, a causa de les retallades el CAP de Deltebre ha d'assumir uns 1800 pacients del territori, amb un increment mitjà de 280 usuaris per metge. Diumenge hi ha una manifestació per protestar contra aquestes retallades. I poques que en fem encara.

Que el PP guanyarà les eleccions crec que la majoria ho tenim assumit. Que això no sé si serà gaire bo ja no ho sé. Avui llegeixo un apunt sobre el programa electoral del PP en matèria medi ambiental, un programa que podria estar orientat a estendre l'energia nuclear a Espanya, eliminar restriccions de la llei de costes, i altres. Recordem que tenim un transvasament que pot tornar amb força a l'actualitat, i ens tocarà tornar a sortir al carrer. El partit del totxo i de les obres faraòniques tornarà a apostar-hi, tot i haver quedat en evidència aquesta política en llocs com Múrcia o el País Valencià?

Parlant d'eleccions, Chacón tindrà de cap de campanya Zaragoza, el dels eslògans de la por per la tornada del PP, a les anteriors eleccions generals. D'entrada, el PSC continua sense canviar de cares ni d'estratègia. Continua l'atac al PP i a la dreta quan ells han estat partíceps amb el PSOE d'unes polítiques erràtiques que s'han doblegat a les decisions externes, malgrat que el 2008 negaven la crisi i presumien de poder econòmic respecte d'Itàlia o França. Arribat aquest punt la seva credibilitat és zero. Cal cercar alternatives de vot però, que PP i PSC-PSOE no es mereixen que els voti la gent penso que és evident.

A Amposta Adam Tomàs parla de la dedicació de l'alcalde de la ciutat a la seva tasca d'alcalde. Opina -opinió que comparteixo- que un alcalde d'una ciutat com Amposta hauria de tenir una dedicació exclusiva i no una de parcial. I és que l'assumpció ara de la presidència del Consorci Hospitalari de Catalunya el fa estar fora de la ciutat dos dies per setmana. Evidentment que hi ha altres regidors però, l'alcalde és l'alcalde. Podria posar com exemple Ferran Bel però, ara que vol anar al Senat tota la coherència que mostrava dient que només es volia dedicar a Tortosa l'ha perdut. De fet, les dedicacions a diversos càrrecs són un tema prou indignant. Un polític pot desenvolupar diversos càrrecs a la vegada, cobrant d'alguns el sou i d'altres les assistències però, si computem hores hi haurien prou hores al dia per quadrar els números?.

Creative Commons License + GNU FDL
Help those suffering in the Horn of Africa