diumenge, 18 de novembre del 2012

#Oligopoly i els #FUD sobre la #independència

Ahir, dia de pluja intensa, intensíssima. A Tortosa problemes de subministrament elèctric i de mobilitat per la sortida de barrancs. A Amposta una casa en perill de caure. Un aiguat important. Ahir abans de l'Aldea des de la rotonda de l'AP-7, en la foscor, ens trobem una barrancada que travessava la carretera, sense senyalitzar. Un bon ensurt. A l'Aldea ja ens esperàvem la carretera inundada sortint de la població. Però, ja fora, a la N-340, dues barrancades sorpresa, tampoc senyalitzades. Un perill important.

Diumenge. Acaben de fer un Salvados sobre la construcció i els desnonaments. Molt adient després que el govern espanyol hagi fer bandera del suport a les famílies que són desnonades, quan no ha plantejat ni la dació en pagament ni res que realment sigui una mesura de solució del problema.

Ara, el programa de la setmana, sobre el sector energètic. La meitat factura de l'electricitat és factura sobre el consum i la resta són peatges d'accés a l'energia. Explica Jorge Morales que el cost real de l'energia no el sabem perquè les elèctriques no han volgut mai fer una auditoria de costos. El preu de l'electricitat és fruit de l'especulació, no dels costos. Els que participen en les subhastes de preus de l'energia al darrere hi ha els mateixos comprant i venent. Ufff.

Ara, l'oligopoli dels combustibles. Els preus del combustible el marques les petrolieres. L'any 2000 es mostra en un gràfic que el marge de les petrolieres baixa de forma abrupta, perquè el ministre Rato va forçar-ho per poder complir els criteris d'inflació per entrar Espanya a l'euro. Dues empreses controlen el mercat, i en plena crisi el marge de benefici l'han augmentat en un 28%. Unvelievable.

Per als de l'estratègia de la por, interessant article signat per varis economistes sobre el futur d'una Catalunya independent. Catalunya no hauria d'abandonar l'euro sent independent, perquè un estat pot adoptar la moneda que cregui oportú. La influcència de Catalunya fora de la UE sobre el BCE no existiria en referència a l'euro però, això ja és així ara, en un BCE controlat pels interessos alemanys, i sense presència de Catalunya als òrgans de decisió. Catalunya no és obligatori que imposés aranzels als productes de la UE si en quedés fora. És una decisió, no una obligació. I al contrari seria improbable, pels interessos de les multinacionals que hi ha a Catalunya. Un article molt clar, sense posicionar-se sobre la independència però, argumentant enfront de l'estratègia de la por.

Per cert, no he mirat el debat dels candidats. No m'interessava gens, tinc clar què vull votar i què no, i aquest debat no era gens atractiu.


Help those suffering in the Horn of Africa