dimecres, 19 de setembre del 2012

Mor #Carrillo, som més republicans i independentistes

Ahir va morir Santiago Carrillo. Denostat per uns, lloat per altres, una de les figures destacades de la transició i de la lluita contra el franquisme. La dreta l'ha utilitzat els darrers anys per carregar sobre les seves espatlles un episodi cruel de la Guerra Civil, la matança de Paracuellos del Jarama. Els mateixos però, van plorar la mort de Fraga i el van lloar sense tenir en compte el seu passat franquista. I al costat de les esquerres, totalment el contrari. Descansi en pau.

Le Monde mostra sorpresa per la carta del Rei ahir posicionant-se políticament sobre la independència, sense parlar clar. Mentre avui els palmeros i els interessats que el monarca es posicioni, independentment de si s'hauria d'abstenir de fer determinades declaracions, i vistes inhibicions en altres temes, com la pròpia guerra d'Iraq, hem de veure com la premsa estrangera en parla i no positivament. No només som més independentistes si no que avui som més republicans que ahir.

El ministre d'Afers exteriors avui amenaçava Catalunya de quedar indefinidament fora de la Unió Europea en cas d'independitzar-se d'Espanya. FUD, estratègia típica en la lluita entre programari lliure i privatiu, traslladada a la independència. En comptes d'adoptar postures conciliadores amb voluntat de fer que Catalunya se senti còmoda a Espanya, les reaccions no fan més que convidar a marxar.

Demà hi ha cita entre Mas i Rajoy a Madrid per parlar del pacte fiscal, una opció que no accepta Rajoy i que CiU sembla que posa sobre la taula esperant algun gent per aparcar el tema de la independència. Deixaran refredar la manifestació de la Diada poc a poc? D'Artur Mas parla avui Alfons Quintà i del missatge que té, segons ell, de fons de CiU, que el President té els dies comptats al capdavant de la Generalitat.

Per cert, avui a "8 al dia" es parlava d'eleccions anticipades a Catalunya al novembre. Fins i tot algú ha fixat la data per al dia 25. Serà capaç CiU, juntament amb ICV, ERC i SI, de presentar la independència dins del programa electoral?

Acabo amb un tema del tot diferent als anteriors. Miguel Gallardo ha fet un curtmetratge que parla dels nens autistes i els descriu com herois amb superpoders, un punt de vista diferent al qual estem acostumats.