dissabte, 1 de setembre del 2012

1 de setembre, #IVA, #salut i #independència

Primer de setembre. Milers de persones, pel simple fet de ser immigrants sense papers, es queden sense assistència mèdica gratuïta, en un sistema públic que fins ara era universal. O paguen una quota anual per tenir assistència amb limitacions, o paguen una mútua. Això no fa més que crear un element més de perill per a la salut pública. Quantes persones malaltes hi haurà voltant sense tractar-se, simplement per no tenir l'accés grauït a la sanitat pública? I quantes col·lapsaran els serveis d'urgències, ja que allí sí que s'ha dit que se les atendrà?

També comencem el mes amb una reducció dels medicaments que entren dins del sistema de finançament públic. El cop de medicament de fa uns anys, tan contestat aleshores, ara es rep amb resignació. Llegia a l'ACN que els metges, dels 417 medicaments que queden fora, només en recepten 300. Només? Home, la proporció és prou alta, no?

Mentrestant, llegeixo que les asseguradores privades fan l'agost amb els immigrants, oferint-los paquets assistencials "low cost", a preus més baixos que la quota que fa pagar el govern espanyol. És inevitable pensar que les polítiques de salut es fan pensant en el benefici de la sanitat privada, per molt que ho neguin.

Primer de setembre, com deia ahir, amb pujada de l'IVA. No tothom s'alinea amb el govern espanyol per dir que servirà per recaptar més i ajudar l'economia. Alguns experts sí però, altres pensen que passarà com amb la pujada de Zapatero i que no s'assolirà el nivell de recaptació esperat. Hi ha comerços que no traslladaran l'IVA als preus dels productes per no perdre clients. Ja aniria sent hora que no sempre es traslladi tot al client, per mantenir marges. De fet, els empresaris i els autònoms, l'IVA que recapten d'alguna manera el poden recuperar amb devolució del 50% de l'IVA de les seves factures, cosa que no pot fer el consumidor final.

I ja que parlem de crisi ahir el ministre Guindos va explicar que el banc dolent que es crearà no tindrà cap impacte en els diners dels contribuents. Però, també va dir que el rescat bancari no tindria cap condició fora de les condicions bancàries i ja sabem que això no ha estat així.  No tenen cap credibilitat ja.

A Catalunya UDC continua marejant-nos amb la manifestació de l'11 de setembre. L'alcalde de Vic encapçala un corrent independentista dins d'UDC i anirà a la manifestació independentista de la Diada. Però, demà sortirà Duran fent una de les seves declaracions i al final tot es diluirà en no res. Tant de bo m'equivoqui.

I Rajoy diu que les autonomies haurien de vigilar allò que diuen per no perjudicar l'interès general. La seva mala política de comunicació, la xuleria del seu govern, l'incompliment del seu programa electoral, no perjudiquen pas l'interès general, no? Quina barra.