dimecres, 5 de setembre del 2012

El sou dels diputats catalans, de la Presidenta #DeGispert i l'#IVA escolar

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, es queixa que fa 8 anys que els diputats cobren el mateix i que si el seu sou baixa de 3000 euros no sap què faran. Evidentment no ha pensat en la gent que fa anys que tampoc no veu que se li augmenti el sou i que cobra 2 o 3 vegades menys que ella, ni en la gent que o cobra un subsidi o no cobra res. Però, és que tampoc diu les coses com són. El sou dels diputats no és de 3000 euros si no que sumant els diferents complements i dietes la mitjana se situa més enllà dels 5000 euros mensuals [PDF] segons dades del 2011. De fet, la Presidenta cobrava l'any 2011 més de 12000 euros mensuals. Per a qui tingui feina això suposa en molts casos 5 cops més que un sou d'una persona o, en el cas de la Presidenta, 12 cops més. No és indignant, doncs, que es faci la víctima?

Mentre el Govern ha fet bona, com va fer el conseller Maragall, l'opinió que els docents treballen poc i cobren molt, o que els funcionaris tenen molts privilegis i cal que se solidaritzin ara amb la crisi, els diputats tenen uns privilegis molt per sobre de la resta de la gent. És inadmissible el victimisme. I que consti que penso que la feina d'un càrrec electe o d'un membre del Govern ha d'estar ben remunerada. No m'estranya que hi hagi cops de colze per anar a les llistes.

El ministre d'Educació justifica la pujada de l'IVA en el material escolar. Com que no es pot assegurar que un quadern escolar l'utilitzarà un crio a escola o un professional per a la seva feina, cal pujar l'IVA. És una idea semblant a la que justificava el cànon digital indiscriminat. Com que no sabem si utilitzaràs el CD per gravar documents teus o per copiar-te música i pel·lícules, cal que paguis el cànon. Molt viu el ministre. No diu però, que el professional, si és empresari o autònom, aquest IVA que pagarà el podrà desgravar en un 50% al final del trimestre, mentre que els pares del crio no podran i el pagaran sencer.

Fa por que el govern espanyol hagi utilitzat 4000 milions d'euros d'un dels fons de reserva per pagar les pensions d'aquest estiu. Ignacio Escolar apunta la reforma de les pensions que podríem tenir a tocar, tot i que potser per càlculs electorals Rajoy encara no vol anunciar. Si es baixen les pensions -com si ara fossin molt altes-, com explicarà això? Ah, sí, com fins ara, culpant Zapatero i dient que la realitat l'obliga.

Ignacio Ramonet (Le Monde diplomatique) escriu un article que apunta a una tardor calenta, denunciant la campanya de pa i circ de l'estiu, amb el futbol i els Jocs Olímpics. Parla de privatització disfressada de l'educació, de cara a un sistema educatiu públic per a pobres i un de privat per a rics, establint una societat de servents i senyors. I parla de les futures mobilitzacions socials quan la gent s'adoni que les retallades no són quelcom temporal si no que arriben per quedar-se, governades per ens no democràtics, no escollits a les urnes.

Al Quebec els independentistes han guanyat les eleccions però, la celebració s'ha tacat de dol per l'atemptat contra la cap de llista del partit guanyador, qui ha sortit il·lesa. Una persona morta, ves a saber si a mans d'algú que no entén que la democràcia és així i que cal acceptar-la.