diumenge, 13 de febrer del 2011

#política #dretsautor #Sinde Els Goya de la llei Sinde

Aquesta nit se celebra la 25a edició dels primes Goya del cinema espanyol. A banda de les travesses per saber qui guanyarà premis, també és notícia el fet que els premis van acompanyat de polèmica. El president de l'Acadèmia Espanyola del Cinema, Álex de la Iglesia, dimitirà del seu càrrec després de la cerimònia, en desacord a com s'ha gestat la reforma de la llei de propietat intel·lectual, amb una manca de diàleg i recolzament de només uns interessos determinats. La catifa vermella havia de ser un dels lloc de protesta contra la llei al pas de la ministra de cultura. El col·lectiu Anonymous s'hi ha concentrat. Però, també diuen les notícies que aquest col·lectiu ha fet caure el web dels premis. Aquest aspecte de la protesta, tot i estar en contra de la reforma de la llei, no és acceptable.

Avui, per cert, un article d'opinió d'Anna Manso al diari Ara, simplificava molt les coses quant a la polèmica sobre els drets d'autor. Segons ella, tant SGAE com consumidors tenen molta barra. Segons ella qui vol cultura lliure, confonent termes, té molta barra. Hauria de documentar-se sobre què és cultura lliure, penso, abans de referir-se al sector de consumidors que ho vol tot gratis, del que vol que la indústria cultural canviï de rumb, deixi de criminalitzar les còpies privades i al mateix temps pari la mà per rebre els diners del cànon, una indústria que eliminaria, de ben segur, la possibilitat d'utilitzar llicències lliures per així facilitar-se el control de l'explotació de drets.

Deixant això de banda, i continuant amb la compartició de coneixements de forma lliure, una de les plataformes que facilita la difució de coneixement amb llicències lliures és Flickr. L'usuari pot decidir la llicència amb què publica les imatges que hi penja. En el meu cas hi publico amb llicència Creative Commons Reconeixement - Compartir Igual, una llicència lliure i amb comportament copyleft. Doncs Flickr, on tinc compte des de fa 6 anys, compleix ara 7 anys. I que duri.