diumenge, 6 de febrer del 2011

#crisi #política Els serveis públics universals s'han acabat?

Una entrevista a l'alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch, treu el titular de paraules de l'alcalde que els serveis públics universals són un mite i que s'han d'eliminar. Afirmació contundent que  potser hauria de matisar. Els serveis públics universals han d'existir però, allò que cal és decidir què és i què no és un servei públic universal. Ara el problema és que tots els municipis i altres administracions que en època del totxo i del crèdit fàcil han amollat l'aixeta, fins i tot els darrers anys, quan la crisi era evident. Haurien de donar-se vergonya els governants que ara fan un discurs que no fa tant ni feien, ni volien sentir-ne parlar. Parlant del totxo, el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Múrcia, Joaquín Aranda, comenta la situació econòmica de la regió, parlant de la situació dels titulats, dels aturats, i recorda que fins fa poc els joves deixaven d'estudiar per anar a l'obra a guanyar sovint més diners que un catedràtic universitari.

La política espanyola és un circ. I ho reflecteixen els missatges que uns i altres s'envien cada dos per tres. Aquesta setmana Rajoy en un programa de televisió, no entenia la seva pròpia lletra per respondre una pregunta en un programa d'aquests on el públic de forma "espontània" pregunta el convidat. Més enllà de l'anècdota, el fet s'ha convertit en un dels arguments perquè Manuel Chaves vulgui desacreditar Rajoy. La fal·làcia a l'abast de la mà. Com que Rajoy no entén la seva lletra, tampoc no és capaç d'entendre Espanya. Patètica la política espanyola.

La política espanyola i la catalana es troben aquesta setmana, amb la visita de Mas a Zapatero. Diu Mas que no va a queixar-se a Madrid (molt pujolià) i demana la complicitat de tothom. Ja m'explicarà si no s'hi ha d'anar a queixar, a més d'anar a trobar solucions al finançament català.

Tot i que no és notícia d'avui, no havia vist que el secretari general del sindicat  Metges de Catalunya havia contestat l'anunci del conseller de Salut de demanar que metges i infermeres treballin més hores. De moment els canvis del govern en temes de Salut no són gens esperançadors. Que si ens hem de fer d'una mútua privada, que si hauríem de copagar les visites, que si hem de ser conscients de quan costa la sanitat, que si els professionals han de treballar més, que si els nous hospitals sí però, no,...

I mentrestant, el conflicte a Egipte continua obert, malgrat que govern i oposició sembla que apropen posicions.