divendres, 25 de febrer del 2011

#política #crisi Pacte fiscal, CEO, i a 110 km/h

Ahir el portaveu del govern, Francesc Homs, va apuntar a plantejar el pacte fiscal passades les eleccions del 2012. Segons les informacions, sent Catalunya una nacionalitat històrica tindria dret de demanar un finançament específic, fora de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunicats Autònomes (LOFCA). Al PSC, José Zaragoza diu que això no toca ara debatre-ho. I jo penso que sí que toca, que cal parlar dels problemes immediats però, cal parlar de tot i, d'una vegada per totes del finançament català. Però, què podem esperar d'una de les figures més sectàries -in my opinion- del PSC, un partit que ha fracassat en part per la seva submissió al PSOE?

Continuant amb la política catalana, el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), segons llegia a l'ARA, ha publicat els resultats d'un estudi segons el qual, a les properes eleccions espanyoles CiU podria superar per primer cop el PSC en número de vots. L'estudi [PDF], també recull altres indicadors sobre la situació política catalana. Feina, economia i immigració són, en aquest ordre, els principals problemes de Catalunya segons l'estudi. TV3, la televisió més triada per informar-se. RAC 1 i de molt prop Catalunya Ràdio, les primeres emissores de ràdio en informatius. La Vanguardia el diari més llegit. Un 45,2% de les persones enquestades es mostra poc satisfeta amb el funcionament de la democràcia. Un 74,8% pensa que els polítics no tenen en compte allò que pensa la gent. El 68,9% pensa que els polítics només cerquen el benefici propi. La confiança en els polítics catalans es mou entre el 4 i el 6 en una escala de 10. En cas d'eleccions autonòmiques CiU tindria un 34,5% de resultats enfront del 11,5 del PSC. En cas d'eleccions estatals CiU tindria un 21,8% i després vindria el PSC amb un 19%.

Continuant amb la política, amb l'economia i amb la crisi, una de les notícies d'impacte del dia. El govern espanyol, com mesura d'estalvi energètic a partir del 7 de març reduirà la velocitat màxima en autovies i autopistes, de 120 km/h a 110 km/h. A més, per fomentar el transport públic Renfe reduirà un 5% el preu del bitllet a rodalies i mitjana distància. Ei, a les Terres de l'Ebre això ens ajuda molt. Gràcies Zapatero -ironia-. Amb el petroli, amb el preu dels carburants, sempre se'n parla de com és de fàcil pujar el preu a l'hora d'omplir el dipòsit, amb l'excusa d'una crisi i com de difícil és que un cop ha pujat el preu torni a baixar quan tot es normalitza. D'això en parla l'economista Jordi Goula a RAC 1. Com és que si la gasolina que tenim ara és de fa unes setmanes -reflexiona- la pujada de preu és tan immediata?

A banda dels resultats favorables a CiU, l'estudi reflecteix un escepticisme cap als polítics important. El problema és que això no es tradueix mai en canvis per capgirar-ho.

A Líbia la revolta continua. La revolució té envoltada Trípoli. Gaddafi cada cop més prop de ser derrocat? O acabarà esclatant una guerra civil en tota regla?

Per cert, aquesta nit, a les 22h, La Lira Ampostina celebra el concert inaugural de la Setmana Cultural. En aquest concert es presenta el disc "Llatins", un seguit de seleccions sobre música llatina amb arranjaments per a banda del mestre Adolf Ventas, i que vam gravar el desembre del 2009.