diumenge, 24 de febrer del 2013

#SoyEmigrante #Salvados

Avui 5 anys de Salvados, un programa que va començar com una espècie de programa d'actualitat contada amb humor irreverent, made in Follonero, i que ha esdevingut un programa seriós sobre l'actualitat, que ens ofereix una imatge crítica de molts dels problemes que ens ocupen el dia a dia. La crisi amb tots els seus actors, com s'ha viscut en altres països, la corrupció, la política i els privilegis dels quals gaudeixen aquells que en viuen,...

Un dels dos programes que emeten avui és sobre la emigració. Només un comentari ja ho diu tot. Espanya ja ha passat a tenir més gent que emigra que no pas gent que immigra. Espanya ja torna a ser un país, com en la postguerra, del qual la gent marxa per trobar un futur millor. Aquest cop però, la diferència serà que tant persones amb molta preparació com persones amb menys, emprenen el camí cap a l'estranger. I en països com Noruega ja s'ho comencen a mirar malament. Els espanyols, per cert, també marxen a l'aventura, no sempre marxen amb contractes sota el braç, i han de passar-ho molt malament per continuar vivint en altres països mentre no troben una feina que els permeti viure en unes condicions acceptables.

Potser el discurs d'aquells que, de forma oportunista, han carregat els darrers anys contra els immigrants, culpant-los de venir a trobar un futur millor, encara que no tinguessin papers, ara canviï. Encara que, no ho crec, perquè és un discurs que funciona molt bé en temps de crisi. Cercant culpables fora es deixen les solucions per més endavant.