dissabte, 23 de gener del 2016

Rajoy no plega

Al pseudo-debat de dissabte a la nit a La Sexta avui es barallen per la investidura del president del govern. Els del PP ho veuen bé. Els del PSOE esperen el seu torn. Els periodistes de dretes ho veuen bé. Els periodistes d'esquerres no tant.

Ahir Pablo Iglesias proposava un pacte a Sánchez i ja demanava càrrecs i repartiments de pes dins del govern. Un error perquè si s'accepta la proposta resulta que el govern l'haurà format en part Podemos i no el president que surti elegit. Tampoc no ens enganyem i que els partits no siguin hipòcrites perquè al final quan hi ha governs de més d'un partit uns reclamen unes cadires i els altres les altres. Ho tenim ara a Catalunya amb Junts pel sí, i vam viure amb el Tripartit i ho hem viscut amb les dècades de govern de CiU entre CDC i UDC. L'error és posar nom a les cadires públicament abans de tenir un acord.

També ahir es coneixia que el PP era imputat en el cas dels discos durs de Bárcenas.

A la tarda se sabia que el Rei proposava Rajoy com candidat a president i més tard Rajoy confirmava que declinava la proposta per ser-ho. Però, no plegava si no que vol esperar a tenir prou suport per presentar-se al Congrés dels Diputats en millors condicions per al debat d'investidura. Els mitjans van llençar un missatge erroni o poc clar en aquest sentit.

Rajoy, per tant, allarga el termini abans no es resolgui qui governarà Espanya, ja sigui perquè tenim investidura o perquè es convoquen eleccions. I allargant el termini tindrem un govern en funcions del PP durant més temps, temps durant el qual podran continuar governant a cop de decret i, si s'escau, preparant estratègies per acudir en millors condicions en unes eleccions anticipades. I això és, a més d'indignant, preocupant.

La part graciosa de tot plegat és que des de Catalunya, i pensava que no ho veuria, ens mirem Madrid com han de resoldre el problema de qui governarà, com es barallen PP i PSOE, i deixem d'estar en la primera línia política, almenys de forma relativa.