dimarts, 19 de gener del 2016

Art aragonès a Catalunya

El litigi de les obres d'art de la Franja que són a Catalunya continua vigent. Avui escoltava un altre cas, el de les pintures del monestir de Sixena, les quals són al MNAC des de 1936. A l'Aragó, després de separar les parròquies aragoneses de la diòcesi de Lleida, van insistir a reclamar les obres que en altres temps eren en parròquies i monestirs aragonesos. Des del punt de vista tècnic, contractual, històric, no està clar que hagin de tornar a l'Aragó. El Vaticà en el seu moment va dir que les obres d'art havien de tornar-se a l'Aragó, mentres que la via judicial no s'ha tancat.

Si jo fos aragonès voldria que les obres que van marxar tornessin, de la mateixa manera que si fos grec voldria que les restes del Partenó que hi ha a Atenes també ho fessin. I si fos de la Vall de Boí voldria que les pintures murals de les esglésies de la vall també tornessin i no que romanguessin al MNAC, per exemple.

Vull dir amb això que el litigi tècnic i legal queda sobrepassat pel desig sentimental de recuperar allò que se sent propi i hom pensa que ha estat robat o obtingut en situacions oportunistes. Seria hora que des de Catalunya es canviés de postura i es fos més obert en la qüestió de les obres d'art aragoneses.