dimecres, 8 d’abril del 2015

Un horari franquista

El conseller Homs defensava avui la reforma dels horaris en l'àmbit laboral i familiar qualificant els horaris actuals, els costums actuals, com "horaris franquistes", i la seva reforma com "horaris democràtics". Aplaudim? Segur que els seus incondicionals ho faran.

S'han de regular els horaris? Com? Deixarem la franja horària GTM+1 per passar a la GMT+0? Ai, calla, que això ho decideix l'Estat.

Volen que es dini a les 13h i se sopi a les 20h. Quines coses, és l'hora que des de menut he tingut jo per als àpats, i és l'hora a partir de la qual ja intentem fer-los a casa. Això ja ho tenim guanyat en part. Qui faci horari intensiu no pot, entre setmana, fer aquests horaris. Però, a canvi té la tarda lliure i pot, almenys, anar a recollir els fills a l'escola, cosa que no poden fer tots els pares en horari partit.

La proposta de reforma afecta el sistema educatiu. Es vol eliminar la jornada compactada. Podria coincidir que des del punt de vista dels alumnes, sobretot dels més menuts, no té sentit aquesta compactació però, per als més grans, per als instituts, sí. Es vol reduir el període de vacances d'estiu. Molts pares aplaudiran perquè mesures populistes com aquesta sempre agraden. Però, a l'estiu, al juny, juliol i agost, a Catalunya fa molta calor, i els centres educatius no estan preparats per fer front a aquesta calor. Parlàvem fa poc dels períodes lectius a Alemanya. Molt diferents d'aquí, amb unes 6 setmanes lectives seguides de descans. A l'estiu l'aturada és més curta que aquí. Però, els edificis allí, tant si fa fred com calor, mantenen la temperatura de confort i els alumnes i professors poden fer classe amb normalitat. Així doncs, la Generalitat reformarà tots els centres catalans? O, com altres cops, ens fixarem amb Europa per a allò que ens interessa?