divendres, 4 de setembre del 2015

Un govern poc democràtic

El govern espanyol presentarà els 5ns pressupostos de la legislatura, una legislatura de 4 anys. Qui guanyi les eleccions, si no són ells, s'ho trobaran fet i potser puguin canviar poques coses. Legalment ho poden fer.

El govern espanyol ha presentat una reforma legal per la via urgent perquè el Tribunal Constitucional persegueixi aquells càrrecs que no compleixin les seves sentències, és a dir, per poder actuar el propi tribunal si el President de la Generalitat declara la independència unilateralment. Una llei a mida, cosa que no és nova. Legalment ho poden fer.

El govern espanyol presenta decrets, com el de la Llei del cinema, en els quals s'inclouen altres aspectes que no hi tenen res a veure, com l'aprovació de partides pressupostàries relacionades amb escoltes de converses i seguiment de telèfons. Legalment ho poden fer.

De fet, el govern espanyol prefereix governar per decret que no pas passar les propostes pel Congrés dels Diputats, perquè es debati encara que s'aprovi amb la seva majoria absoluta. La cambra alta a la qual diuen respectar tant, la que representa la sobirania del poble, és un actor secundari per al govern de Rajoy.

A més del contingut de les polítiques d'aquest govern, la seva forma d'actuar mostra el seu tarannà poc democràtic, el seu poc respecte per la democràcia a la qual tan acudeixen quan es tracta de carregar contra l'oposició o, com és inevitable citar, contra el procés sobiranista català.