dissabte, 21 de maig del 2016

La deferència quan els artistes no cobren

Acabada la Festa del Mercat, després de les felicitacions i autofelicitacions, després dels agraïments als voluntaris, com tal voldria expressar la meva opinió. Una opinió des descontentament amb el tracte rebut per part de l'Ajuntament. He estat músic a la Sarsuela. Músic que hi ha participat de bades, igual que la majoria de gent, entre cantants i actors. Una minoria ha cobrat. Cap discussió que la gent cobri per fer una feina -és com a les empreses on uns cobren molt i altres menys però, on qui cobra menys aquí no cobra res-. Per desgràcia les administracions volen muntar grans espectacles però, no tenen diners per pagar tothom, com en qualsevol producció. I si en tinguessin crec que no m'equivocaria si digués que tampoc no ho farien i tirarien de voluntaris. Així, han tingut cantants que han passat un càsting per cantar gratis i músics que també han tocat gratis. Músics que tenim prou estudis per cobrar -per si algú vol argumentar per nivell d'estudis-. De fet, en la vida de l'artista tenir estudis tampoc no és requeriment indispensable per cobrar. Per cert, servidor ha fet un parell de partitures per a dos afegits de l'espectacle, sense problemes.

El meu descontentament és el tracte rebut, sent com som, artistes que no cobren però, que assumeixen la responsabilitat de contribuir a l'èxit de l'acte. Durant els assajos que hem fet a la Fila i a la sala d'assaig de la Lira els músics no hem vist cap dia cap membre del govern. L'any passat el darrer assaig va venir la regidora de cultura i ens va dur esmorzar. Digues-li tonteria però, és un detall. També l'any passat el govern va donar una entrada per a cada persona de l'espectacle per al dia de l'estrena que pogués anar-hi un familiar. Aquest any hem pogut convidar dues persones però, per al dijous anterior, un assaig general vestit de preestrena, com en grans teatres, un assaig que va anar bé però, que podria haver anat pitjor, i en el qual no hi eren tots els músics, per exemple. És clar, així es podien cobrar totes les localitats de dissabte. Localitats que no es van vendre per complet, per cert. 6 euros. 4 assajos de 3 hores, més hores d'estudi i 4 representacions de 2 hores, comptant dijous, si s'haguessin de pagar serien molt més de 6 euros.

Podria no dir res però, penso que si algú no expressa el seu descontentament les coses no poden millorar, si és que es considera que això és quelcom que s'ha de millorar. Els músics som així de tontos, ens diuen de tocar gratis i allà que anem. Quan ho fem a les nostres entitats té sentit però, si ho fem en altres espectacles on hi ha uns cobren i altres no, crec que podem demanar un tracte millor. No cal cobrar però, per una tonteria d'entrada i per passar a veure els assajos -dels músics almenys- no s'acabarà el món i es queda millor.

Que ningú no se senti ofés, com podria passar quan governava CiU. I l'any vinent repetim, almenys per mi que no quedi.