divendres, 18 de març del 2016

L'Europa de la vergonya

Els líders europeus han fet allò de, feta la llei, feta la trampa, i sembla que han salvat els problemes legals amb Turquia i, a partir de diumenge 20 de març, podran retornar els refugiats siris de forma col·lectiva, encara que tècnicament ho faran de forma individual. Es confirma la línia d'actuació acordada la setmana anterior i retocada aquesta per evitar problemes legals. La qüestió però, és limitar l'entrada de refugiats, i és això allò que s'ha acordat, i amb compensacions a Turquia, com facilitar la circulació dels seus ciutadans per Europa i agilitzar els tràmits per a la seva entrada a la UE.

La UE no fa honor, ni a les reivindicacions de les seves arrels cristianes, ni a la memòria de tants i tants de refugiats que el passat segle van haver de moure's per culpa de les dues grans guerres. Ara, persones que fugen de la misèria, de la mort, famílies que cerquen un futur, sobretot per als fills, estaran sotmeses als criteris de les xifres de gent que es pot assumir segons uns límits arbitraris dels mandataris europeus.

La memòria històrica és a la xarxa, als llibres, al cinema. Els testimonis de persones que han fugit de guerres i de persecucions durant el segle XX no són fets perduts en el temps. Són fets recents i documentats. La frontera francesa és recordada per milers de persones que fugien dels franquistes que van guanyar la guerra. Els camps de refugiats a l'altra banda dels pirineus estan ben presents a la memòria dels perdedors. Perdedors que també van acabar, en alguns casos, en camps de concentració nazis.