diumenge, 20 de desembre del 2015

El #20D2015 en piulades #20DTV3

Avui per escriure utilitzaré piulades de gent sobre els resultats de les eleccions espanyoles. Representen molt bé algunes de les idees que podem extreure d'aquesta jornada electoral. Per cert, entre els temes més destacats a Twitter en plena nit electoral és el debat de Gran Hermano. Sense comentaris.
Des de fora de Catalunya han estat divertint-se a costelles dels catalans per la insòlita situació que vivim sense tenir encara, després de 3 mesos, president de la Generalitat. Ara a Madrid tindran maldecaps per escollir president. O potser no.  Encara ens poden sorprendre amb un pacte PP+PSOE? Amb qui sumarien PSOE i Podemos per poder governar de forma estable?

Resulta que si apliquem de forma interessada la lògica del PP amb les eleccions del 27s, la gran majoria d'espanyols no vol el PP. Per tant, utilitzant el seu raonament Rajoy ha de plegar i deixar que governin els altres partits. La majoria silenciosa no vol el PP.

Em va sorprendre que un dels debats a 2 al programa 8 al dia de 8tv fos entre Duran i Homs, donant-li una importància a Unió que ja es veia que no tenia i que no tindria. Però, el grup Godó ja se sap que sempre ha agranat cap a CiU, potser més cap a UDC. De res no li ha servit a Duran de tenir mitjans afins. Es queda sense feina, encara que en el discurs que ha fet sembla que espera que hi hagi eleccions a Catalunya al març per presentar-s'hi. De moment no pensa dimitir. Vaiga.

És cert que els resultats de les forces independentistes, comparats amb el 27s, són molt pitjors. Cal tenir en compte que la CUP no hi concorria i que hi havia qui pensava que en aquestes eleccions no es votava en clau d'independència, o simplement que no es votava. Ara bé, en el recompte de diputats, Esquerra triplica diputats i DIL es queda amb 8, enfront dels 16 de l'any 2011 de CiU.

Amb els resultats de DIL és d'esperar que la CUP posi un argument més sobre la taula per impedir que Artur Mas sigui el proper president de la Generalitat. Ja ho veurem. Suposem que ara les coses aniran més ràpides. A mi que sigui Mas o no president no m'importa. I a ell no li hauria d'importar. El procés és més important que les persones.

A Espanya el PP, malgrat les retallades i malgrat la corrupció, molt més escandalosa que els altres casos de corrupció coneguts durant la legislatura, continua tenint molts de votants. Primera força. Prop dels 7 milions de vots. És per fer-s'ho mirar. Potser és que la qüestió territorial ha pesat molt però, igualment, és per fer-s'ho mirar.

Alguns amb els sondejos de les 20h clamaven al cel perquè Espanya esdevindria ingovernable. Ingovernable perquè alguns no entenen governar si no és amb majoria absoluta, ja sigui pròpia o amb un acord estable. Omplir-se la boca de democràcia i tenir por d'aquesta mateixa democràcia. Doncs com diu en Corbacho, ara toca pactar, peti qui peti.

Au, ara queda veure si es desencalla la investidura del president de la Generalitat i lo de Madrid ja arribarà, que els queda feina per fer.