dijous, 15 d’octubre del 2015

#Comanys75 Artur Mas imputat i la llibertat d'expressió en qüestió #independència

75 anys de l'afusellament del President Companys. President legítim de la Generalitat de Catalunya afusellat pels guanyadors de la Guerra Civil, un règim il·legítim i il·legal que després de guanyar no va tenir pietat dels perdedors, malgrat erigir-se en els croats de la religió a Occident. Alguns encara avui l'acusen de colpista i de moltes coses més per justificar tot allò que va fer el franquisme.

Avui el President Mas ha declarat com imputat per haver tirat endavant la consulta del 9N. El dia ha estat poc oportú, encara que segons com es miri ho ha estat del tot, per despertar encara més el rebuig social contra la situació generada. La política judicialitzada, l'estratègia del PP quan no pot guanyar a les urnes. Alguns voldrien veure una fotografia com la de l'octubre de 1934, amb el President Companys a la presó. 

El President ha estat acompanyat per centenars d'alcaldes i per milers de persones a l'arribada i a la sortida de la seu judicial. Ja vam viure fa uns dies el mateix amb la consellera Rigau i amb l'ex-vicepresidenta Ortega. Això ha despertat el rebuig del poder judicial i dels polítics de PP i PSOE. Sembla que les mostres de rebuig a les decisions judicials no queden dins de la llibertat d'expressió. I sembla que el respecte per la justícia, com reclamen ministres i dirigents de partits, només se li exigeix a la gent que protesta per la imputació dels càrrecs públics que van participar al 9N. Lluny queden els dirigents del PSOE, amb Felipe González al capdavant, acompanyant Vera i Barrionuevo a la presó, en senyal de solidaritat -i de protesta-. O les crítiques punyents de polítics i periodistes de dretes quan un jutge ha pes decisions que no han estat del gust d'ells. La separació de poders al servei d'allò que el PP i PSOE entenen en cada moment.

La justícia i la democràcia funcionen a Espanya. Però, funcionen millor en uns casos que en uns altres. Convocar una consulta popular sota el mandat del Parlament es pot perseguir. Manifestar-se amb consignes i símbols franquistes i nazis no es persegueix. Els mateixos que volen tancar Mas a la presó callen davant d'accions tan antidemocràtiques com l'apologia del franquisme i del nazisme. Si això és una democràcia madura que algú m'ho expliqui.