dissabte, 29 de gener del 2011

#transhumància #crisi #política Transhumància, diputacions i les autonomies

Vaques transhumants de FortaneteAvui ha travessat Amposta un ramat de vaques procedents de Fortanete, amb el seu pastor, Lionel Martorell, en el seu camí transhumant cap a terres de clima més moderat que a la serra de Gúdar per passar l'hivern. Des de primera hora del matí els carrers de pas del ramat s'han anat omplint de gent que volia presenciar un fet inusual avui dia a les nostres ciutats. A mi no deixa mai de cridar-me l'atenció un fet així, perquè els animals baixen del poble de mon pare i perquè, a més, mon pare, fins que es va establir la família a Amposta, baixava amb les ovelles a l'hivern i pujava a l'estiu, practicant la transhumància, cosa habitual en aquells temps. Avui dia els lligallos s'estan perdent, la societat ha oblidat la necessitat de cuidar la ramaderia i fets així ajuden a recuperar la nostra història comú.

L'expresident del govern, Felipe González avui era notícia per dir en una conferència que s'haurien d'eliminar les diputacions. I hi coincideixo. De fet, el delegat del govern central hauria de desaparèixer. Perquè si la Generalitat és una extensió del govern central, no cal cap delegat de cap govern, ja hi és el president de la Generalitat. Quant a les diputacions, més del mateix. La sensació que tinc és que són contrapoders als poders locals o territorials, sobretot quan qui governa no és del mateix color polític de la Diputació. Sobta a més, que hi hagi partits nacionalistes que s'hi trobin a gust en un organisme com aquest.

Aquest matí llegia que el PSOE debatia el model autonòmic aquest cap de setmana. I bé, segons sembla s'aprovarà un document que proposa limitar l'autogovern. El federalisme queda lluny. El PSOE vol harmonitzar però, no en el sentit europeu on, les directives estableixen les línies comuns que han de seguir les lleis, si no recentralitzar les decisions. Al mateix temps, en el congrés que celebren, la cara oficial del partit lloa Zapatero, quan els rumors diuen que no es presentarà a les properes eleccions generals. I és que si es presentés seria la garantia del fracàs com cara visible d'un partit d'esquerres que ha girat completament cap a la dreta.