divendres, 28 de gener del 2011

#crisi #pensions #política Pensions, retallades i Egipte

La notícia del dia és una de les de la setmana. L'acord sobre la reforma de les pensions entre govern, sindicats i patronal. Les característiques no són gaire esperançadores. Jubilació als 65 per a qui hagi cotitzat 38 anys i mig, o 67 per a la resta. Un termini major, de 37 anys, per cobrar la pensió completa. I fins 25 anys, respecte els 15 d'ara, per calcular la pensió que a cadascú li toca. En resum, l'objectiu és pagar menys i durant menys temps. Les entitats que ofereixen plans de pensions privats es fregaran les mans segurament.

El govern català, d'altra banda, anuncia una retallada del 10% en la despesa per garantir el futur econòmic del país. Com li van recordar ahir ICV a Artur Mas, no té sentit en època de crisi eliminar l'impost de successions. No dic que sigui just però, aquest impost, si suposa deixar d'ingressar 400 milions d'euros com diu Joan Herrera, potser s'hauria de revisar i no eliminar. Si s'han de tocar sous, retallar despesa i altres, bé que pot plantejar-se una altra solució sobre aquest impost, no?

Ah, malgrat les paraules de Felip Puig, que donava per finiquitats els 80 km/h a l'entrada a Barcelona, el conseller Lluís Recoder parla de velocitat variable. I és que al final el temps posa les coses al seu lloc i matisa allò que en campanya no s'ha volgut matisar.

A Egipte aquesta setmana han saltat les revoltes per canviar de règim i anar cap a la democràcia, segons sembla amb el detonant de la crisi econòmica. Segon país de la zona, després de Tunísia. Serà un inici de revoltes que acabarà generalitzant-se si els governs occidentals continuen collant la societat amb l'excusa de la crisi? El temps ho dirà.