dimecres, 19 de gener del 2011

#crisi #llengua #política Un país normal

Espanya no és un país normal. Això en pensa Rajoy arran del fet que ahir, després de més de 30 anys de democràcia, les llengües cooficials es podien utilitzar al Senat. Referir-se a països normals és populisme barat però, que a Rajoy li funciona, perquè a qui se'l creu no li interessa saber si en altres països es parlen diferents llengües a les seves cambres polítiques, ni pensen que a la mateixa Unió Europea, un gran país normal, no és parla una única llengua. Ja ho deia Aznar de jove, que hauria preferit el model francès d'estat.

Per cert, ahir no en vaig parlar, en part expressament. Una data històrica que hauria de ser un fet normal, i no ser notícia després de 30 anys de democràcia, ni remarcar-se els diners que costa la traducció simultània cada dia.

Crisi. Atur. Pensions. Xantatge. Així ho fa entendre el titular del 3cat24.cat: Zapatero no tancarà la central nuclear de Garoña, enviant molts treballadors a l'atur, si els sindicats accepten retardar l'edat de jubilació. És com la iniciativa dels treballadors de Nissan per aconseguir la pick-up -aconseguida, segons les notícies d'ahir- però, en aquest cas sorgida des de l'altre costat. I em temo que els sindicats acabaran claudicant i intentant vendre l'acord al que arribin amb Zapatero com un gran acord i l'únic possible. Això no és França, aquí ningú no protesta, i els sindicats només escenifiquen.

Crisi també. Des de Madrid diuen que no volen recentralitzar Espanya però, l'amenaça d'intervenció de les autonomies és sobre la taula. Catalunya intervinguda? Artur Mas demana un front comú, que crec que hauria de fer-se -exceptuant PP i C's si no s'hi troben còmodes-. S'explica que l'Estat genera més dèficit però, que en comptes de reconèixer la culpa, ataca les autonomies. Les autonomies tenen moltes competències transferides que necessiten dotació econòmica, i l'Estat és qui administra la caixa. Una caixa que és fruit de la solidaritat de comunitats com Catalunya. Vergonyós.

Salt, un altre dia d'actualitat. Duran, des del seu faristol, dient que hi ha massa població estrangera. On ha estat aquests anys que no ho ha dit? Ara toca dir-ho, malgrat que diu que no vol fer política del tema?