dimarts, 15 de setembre del 2015

Tordesillas

Tordesillas, un any més, ha estat notícia amb la "festa" en la qual es tortura i mata un bou, la "festa" del Toro de la Vega. En aquesta celebració el bou és perseguit per una colla d'homes a peu i a cavall, amb llances, els quals l'han de capturar i matar amb aquestes. Si el bou supera un determinat límit, ha de ser indultat. Són les regles del joc, independentment del fet que sigui una festa salvatge. Ni això no han pogut respectar, les regles. I el bou ha mort igualment. La gent amb tres dits de front hauria de poder parlar amb calma del tema, de la tortura dels animals, concretament dels bous. Hi ha sempre gent, com la Mariló Montero, qui ho trivialitza i fa demagògia. Hi ha qui prefereix muntar debats artificials per veure què en pensa la gent sobre el patiment del bou, quan això és un tema que s'ha de tractar amb objectivitat i no en una tertúlia. El fet és que a Tordesillas es practica una matança sense pietat i prèvia tortura d'un bou, i la llei ho permet. Una llei que persegueix aquelles persones que maltractin els animals però, que contempla excepcions, els bous.

A les Terres de l'Ebre no ens salvem de les crítiques. Perquè és cert que parlar de Tordesillas i no parlar d'algunes modalitats de les festes amb bous de casa nostra és una mica hipòcrita. Encara que parlar-ne també, si ets polític et pot condemnar a l'ostracisme de per vida. Se n'hauria de poder parlar, només que sigui per admetre quan un bou pateix i quan no. I a partir d'aquí, amb coneixement de causa, decidir si es volen fer bous o no. Fixeu-vos, no parlo de prohibir els bous si no de no defugir debats.

A Espanya prohibir Tordesillas i mantenir les corrides seria el súmum de la hipocresia. Perquè si bé el bou pateix en aquesta festa bàrbara, els bous a la plaça també pateixen de valent abans no moren, incloent els intents de matar-lo si el torero no l'encerta. I sempre que parlem dels bous de les corrides ens deixem de parlar de les corrides de "rejoneo", una variant encara més bèstia.