dimarts, 15 de setembre del 2015

#15anysPDE El precedent de les grans mobilitzacions

Manifestació PDE Madrid, 11-03-2015
Els Quicos a la Manifestació de Madrid, 11-03-2001
L'any 2000 jo vivia a Cerdanyola. Era un d'aquells tants ebrencs que havien marxat a estudiar i que, de moment, s'havien quedat a treballar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Des d'allí seguia les notícies al voltant del projecte de PHN que el govern d'Aznar va posar sobre la taula. Seguia les passes de la PDE, una entitat que acabaria sent un vertebrador de la identitat ebrenca, més enllà de les reivindicacions que aleshores i ara mantenia pel bé del riu i del Delta.

PHN València 2002
Manifestació de València, 24-11-2002
Vam anar a Madrid el 2001. Impensable. És més, vam anar a Brussel·les el setembre del mateix any. Ens vam banyar moltíssim però, érem milers de persones amb el nus passejant-nos per la capital de la Unió Europea.

Vam anar a València el 2002, territori hostil on més avant el PP va organitzar una paellada popular en defensa d'una llei, el PHN, que ells mateixos havien aprovat. Un èxit. Això, junt a tantes altres manifestacions a Barcelona,...

Km 0 del transvasament
Concentració al KM0 del transvasament, 7-3-2004
El PP va posar l'accelerador, o almenys ho semblava, fins el punt que van començar a posar primeres pedres del transvasament quan eren a tocar les eleccions. A Vinaròs, en unes obres inexistents. I a punt van estar de fer-ho a Vinallop, tot i que van començar alguns treballs, enfront dels quals vam plantar les estaques contra el transvasament. Després va arribar Zapatero i va derogar aquell projecte, i alguns van decidir que ja estava tot fet. Alguns dels que van treure profit polític de les reivindicacions de la PDE.

Zapatero va complir però, a mitges, perquè el problema dels transvasaments no va desaparèixer. Va quedar com un problema adormit.

Manolo Tomàs
Manifestació a Amposta, 18-5-2008
L'any 2008 el tripartit català va intentar una interconnexió de xarxes arran d'una important sequera. Un conseller de Medi Ambient d'Iniciativa va voler tirar endavant la connexió del minitransvasament amb la xarxa d'aigües Ter-Llobregat. Per sort sembla que la seva pregària a la Moreneta va dur pluges i es va evitar un gran despropòsit. Aleshores, els que es van enriquir electoralment de la lluita contra el PHN, se situaven al costat de les crítiques, com anys enrera van ser-hi PP i CiU.

Al llarg dels anys, des de fa 15, ha hagut una sèrie de persones que han seguit de prop les polítiques dels governs espanyols i catalans per vetllar pel futur de l'Ebre, de les terres que rega, del Delta i de la seva gent. Fins i tot quan alguns ho donaven tot per dat i beneït, aquest grup de persones va mantenir i mantenen l'alerta perquè hi havien temes oberts sobre la taula, temes que han arribat fins als nostres dies: canal Xerta-Sénia, canal Segarra-Garrigues, Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre,... Aquest grup de persones és la Plataforma en Defensa de l'Ebre, la PDE. La PDE som tots però, el seu esperit el forma un grup de gent que treballa dia rere dia de forma incansable perseguint l'objectiu d'acabar amb tots els perills que planen sobre l'Ebre a causa de les polítiques dels diferents governs que anem tenint.

Al llarg dels anys aquestes persones que han treballat pel futur de l'Ebre, al mateix temps han ajudat a crear una identitat ebrenca, o a reforçar-la, lluny de disputes de capitalitat, estèrils i alimentades per interessos partidistes. El nus és un símbol d'una lluita però, també d'un territori, les Terres de l'Ebre, les quals han viscut un abans i un després en el tractament rebut als mitjans de comunicació i en la consideració a la resta de Catalunya.

Al llarg dels anys aquestes persones han demostrat que es poden mobilitzar milers de persones per defensar el riu, aconseguint grans mobilitzacions lúdico-festives, familiars, recorrent moltíssims quilòmetres per fer-ho, servint d'exemple a altres mobilitzacions que han arribat després, entre altres m'atreviria a dir, a les mateixes mobilitzacions de l'ANC, salvant les distàncies.

Al llarg dels anys aquestes persones han demostrat que a Europa, amb una feina seriosa, amb arguments, ens escolten, malgrat no ho faci el govern espanyol de torn.

Amb aquest apunt vull contribuir a celebrar els 15 anys de PDE i donar gràcies per la feina de tota la gent que ha treballat, treballa i treballarà per l'Ebre, molts cops des de la incomprensió.