divendres, 18 de setembre del 2015

Diumenge, sense TV3 ni Catalunya Ràdio #27s2015


Diumenge desconnectem TV3 i Catalunya Ràdio. Els partits que no volien que la Via Lliure fos un èxit i que se n'informés, amb l'excusa que estem en campanya i dient que era un acte de "Junts pel sí" -que no ho era, i alguns d'aquests partits han participat en ella en anys anteriors-, han aconseguit que la Junta Electoral Central obligui la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a retransmetre actes en directe dels partits descontents, i això serà diumenge. PP, Ciutadans, PSC, Unió i Catalunya Sí que es pot.

Com deia Mònica Terribas aquest matí, esperem el recompte d'assistents als actes. Com també deia, mentre la Via Lliure era un acte no organitzat per cap partit, no era un acte electoral per molt que es digui el contrari, els de diumenge sí que seran actes electorals. Però, com que tenim dret de no veure'ls ni escoltar-los -i de no veure la tele en general-, no tenim cap obligació d'empassar-nos cap dels actes dels partits relacionats.

El Síndic de Greuges en el seu informe de pluralitat dels mitjans en campanya, deixa en bon lloc els mitjans públics catalans, per cert. Però, no deixa tan bé els mitjans privats espanyols. A Catalunya no veiem només TV3. De fet, les dades d'audiència mostren com en temes de llengua estem ben servits, tan en català com en castellà. De la mateixa manera, a casa nostra ens arriba suficient informació política per saber què diu cada partit en campanya. Això sí, si només atenguéssim els mitjans privats espanyols -de TVE no cal dir res- correríem el perill de fer-nos una idea molt esbiaixada de les coses. TV3 no és perfecta però, a Espanya no hi ha avui dia cap televisió que pugui donar lliçons a la televisió catalana.

Les institucions espanyoles generen massa dubtes de la seva imparcialitat perquè els partits tenen massa influència en la seva composició. La Junta Electroal Central, igual que el Tribunal Constitucional, n'és un exemple.