dimarts, 15 de febrer del 2011

#política #crisi #municipals2011 El dèficit de la Generalitat i les reflexions de Fuentes

Aquest matí Fuentes, al seu programa, El Matí de Catalunya Ràdio, llegia el seu "sermó" queixant-se de la diferència entre el dèficit que va dir que tenia la Generalitat, més de 3000 milions d'euros, i el que diu el govern, 7500 milions. També es queixava de la diferència entre la necessitat de finançament que diu que cal el govern, 11000 milions, enfront de la que diu el PSC, més de 8000 milions. Tot plegat en embolic però, que es limitaria a interpretar dades, en el segon cas, i a informar-se en el primer. Aquesta tarda, Xavier Sala Martín, al Versió RAC 1 [podcast], ho explicava. Els 3000 milions d'euros de dèficit eren els que reflectia l'estat dels comptes al setembre i que va exposar el tripartit. Ara bé, en el tancament de l'any, el tripartit diu que són 7200 i el govern 7500. El mes de setembre no es podien calcular els 7200 milions perquè no es podien comptabilitzar els pagaments que s'acaben acumulant al final de l'any. Així, la diferència entre les dues xifres és relativament petita. L'altra cosa serien els 11000 enfront els 8000, la qual cosa podria venir de considerar o no el pagament del venciment del deute públic de la Generalitat com conceptes ja pagats o no. Perdoneu les imprecisions però, no en sé més. Només vull dir que Fuentes acostuma molt a sentenciar i posicionar-se, i no sempre l'encerta.

Temps de retallades que anem coneixent en comptagotes. El conseller Recoder avisa que les obres públiques patiran retallades fins el 2030. El mateix conseller apunta a pujar el rebut de l'aigua per sanejar els comptes de l'ACA. No ens pujaran impostos però, tranquils que d'alguna banda o altra sortiran els diners.

Per cert que el govern, en el tema del magatzem nuclear ja no té tan clar posicionar-se en contra que s'instal·li a Ascó. A algú li estranya que un govern de CiU digui una cosa ara i una altra després? Confiava que després del PHN canviarien de forma d'actuar però, tot fa pensar que acabarà sent que no.

Finalment és notícia d'interès ampostí l'enquesta que apunta a la pèrdua de la majoria absoluta de CiU a Amposta. L'augment de regidors del consistori ho afavoriria, suposo. Ara, a fer travesses de pactes.