dilluns, 7 de febrer del 2011

#pau #política #crisi Nou partit abertzale, retallada de places a Ensenyament i els 80 km/h

Avui l'esquerra abertzale ha presentat avui un nou partit el qual, segons les informacions, compleix en els seus estatuts la llei de partits. Una postura esperada i demanada, i a més posada com condició per permetre que es poguessin presentar a eleccions i deixar de ser considerada una extensió més d'ETA. La formació rebutja explícitament la violència, fins i tot la d'ETA. En canvi, el govern de Navarra, el PSOE, el PP i UPyD, no se'n refien i no volen que siguin a les properes eleccions municipals. Això és un exemple de ser demòcrata i de complir amb la paraula sobre allò que cal complir per estar dins del sistema democràtic. Si un pensa que la llei de partits es va fer específicament per collar l'esquerra abertzale -altres partits amb tufs xenòfobs i feixistes no tenen problemes per participar a les eleccions-, aquestes reaccions no deixen de confirmar-ho. Potser un dia faran una llei que prohibeixi els partits independentistes, qui sap.

El govern català avui estrenava el sistema de velocitat variable, l'eliminació de la limitació de 80 km/h a l'entrada de Barcelona. Però, ho ha estrenat amb la limitació a 80 km/h a causa de l'anticicló que ens afecta. És a dir, com recordava ICV, que tot i negar que els 80 km/h ajudessin a reduir la contaminació de l'aire, CiU afirma el contrari implantant la velocitat variable. L'anècdota del dia és que ha hagut un problema que ha impedit de forma temporal que la velocitat fos de 80 km/h i fos de 100 km/h. Cal comentar també que a la vegada que s'han instal·lat més de 100 senyals verticals de 100 i 120 km/h, qui manarà seran els plafons amb els senyals lluminosos de velocitat variable, cosa que ha estat motiu de conversa a El Secret de Catalunya Ràdio [podcast] perquè, cal invertir diners en nous senyals si ja es tenen els anteriors i els lluminosos?

Artur Mas ha anat a veure Zapatero avui i ha tornat amb 750 milions d'euros, dels 2000 que demanava, i el permís per poder-se endeutar. Madrid mana, ja ho veieu, malgrat que mentres governava el tripartit acusaven el govern de doblegar-se a la voluntat de la capital espanyola. Una cosa que no deixa de semblar-se inacceptable és que el president de la Generalitat digui que CiU donarà suport al govern del PSOE si hi ha contraprestacions. No serà perquè les mesures siguin positives si no per l'interès? Ho sento, inacceptable fer-ho i molt més dir-ho.

Llegia avui via @jordiperales que Artur Mas ha enviat una carta als funcionaris avisant dels canvis que poden arribar, canvis que no acontentarien tothom. Això és un avís de les megaretallades que esperen a l'administració, d'una nova baixada de sous, d'un augment d'hores laborals, d'eliminació de drets? Veurem. Igual que els funcionaris la societat en general hauríem d'exigir al govern comptes clars, una auditoria transparent de comptes i una discussió oberta sobre aquests. Ara mateix només veiem el discurs de la por sobre les finances de la Generalitat que s'utilitzen de forma abusiva per carregar culpes al govern anterior. El mateix que l'actual partit al govern criticava del tripartit quan va arribar al poder. Coherència, si us plau.

Parlant de funcionaris i de mesures incomprensibles, el departament d'Ensenyament redueix en un 61% l'oferta de places de professorat per a aquest any, respecte les més de 3000 proposades per l'anterior conselleria. El motiu, les restriccions pressupostàries. Ara bé, com diuen els sindicats, aquestes places ja existeixen i ja s'està pagant professorat per ocupar-les de forma interina o com substituts. Per això, justificar una retallada en l'oferta amb aquests arguments és una cosa molt discutible.

Avui també hem sabut que s'ha provat amb èxit una vacuna universal de la grip, la qual faria innecessari haver de preparar una vacuna anual per determinades variants del virus. Sense dubte, una bona notícia.